Victòria judicial per poder comprar els pisos de La Caixa al Rengle

Una sentència ha donat la raó a un dels llogaters afectats i reclama a la fundació de l'entitat bancària que mantingui els termes i les condicions inicials, quan es contemplava la possibilitat que els inquilins poguessin adquirir els habitatges

Tres anys després de fer-se pública la denúncia dels veïns del bloc de pisos del passeig de la Marina, a la zona del Rengle de Mataró, la justícia ha començat a donar la raó als afectats i el jutge ha ordenat a la Fundació La Caixa que mantingui el dret de compra dels habitatges, que l'entitat va eliminar-la d'amagat. Tot i que hi ha molts veïns que s'han donat per vençuts i han acabat marxant, n'hi ha alguns que mantenen el pols.

En Gabriel fa 7 anys que viu en un dels pisos de lloguer assequible que la Fundació La Caixa va construir a la zona del Rengle de Mataró. Per accedir-hi havia d'acreditar uns ingressos que l'impedissin emancipar-se i que no tenia cap propietat. L'oferta contemplava la possibilitat d'adquirir l'habitatge un cop passessin els primers 10 anys.

Gabriel, veí afectat: El 2008 va ser una de les opcions que la fundació oferia per a la gent jove i, en aquell moment, vaig veure com una oportunitat la possibilitat de l'opció de compra quan passessin aquests 10 anys i poder comprar el pis. Per això, vaig optar per aquest habitatge i per quedar-me aquí.

En Gabriel diu que no vol tenir conflictes amb el veïnat i, per aquest motiu, prefereix no mostrar el seu rostre i evitar ser reconegut. No va ser dels primers inquilins a anar-hi a viure, perquè inicialment va quedar en la llista d'espera, però com la resta llogaters, d'un dia per l'altre i sense avisar, els contractes es van canviar i quan va haver de renovar-lo, la clàusula que permetia adquirir el pis va desaparèixer.

Gabriel, veí afectat: Em van enviar l'esborrany de contracte perquè el firmés i vaig llegir totes les clàusules. Va ser aleshores quan vaig veure que l'opció de compra ja no hi era i vaig demanar a la fundació perquè ho havia eliminat. Canviar una clàusula i fer-ho sense avisar-nos fa que ens sentim enganyats per La Caixa.

Davant d'aquesta situació es va negar a firmar el nou contracte i va decidir portar el cas als jutjats, que en primera instància, li han donat la raó.

Alfons Canela, advocat d'en Grabriel: Aquesta primera sentència insta a l'entitat bancària a fer complir allò al que es va comprometre en el contracte de l'any 2015, en el qual es deia a l'arrendatari que un cop passat aquest període de 10 anys oferiria l'opció de compra del pis. Un cop es va posar sobre la taula el segon contracte, aquesta clàusula va desaparèixer. Aquí hi ha hagut un vici en el consentiment per part del meu client que no hagués pres la decisió de quedar-se de lloguer segons aquest compromís i això creiem que és molt injust

La Fundació la Caixa, que no ha volgut fer declaracions, sí que admet que no està d'acord amb la resolució judicial i ha recorregut contra la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Tant l'advocat de Gabriel, Alfons Canela, com el propi afectat lamenten que l'entitat s'hagi negat a negociar absolutament res.

Alfons Canela, advocat d'en Gabriel: A la Fundació La Caixa li reclamem el compliment del contracte tal com estava establert i que d'acord amb la normativa li posin a disposició l'habitatge al preu que estableixi la llei. En aquesta situació, ja serà el meu client que podrà optar o no a quedar-se'l.

El pitjor de tot és que des del 2020, els propietaris d'aquesta promoció d'habitatges de lloguer a preu assequible el consideren una mena d'okupa perquè no s'ha firmat la renovació del contracte. En Gabriel no es dona per vençut i religiosament s'ha ocupat de consignar el lloguer, que és d'uns 800 euros, als jutjats.