Una vintena de mares i pares organitzen una patrulla per vigilar l'estació

La patrulla veïnal assegura que ha aturat una dotzena de fets delictius en la primera setmana de funcionament. Renfe ha reforçat la vigilància des de dijous passat

Una vintena de persones han organitzat una patrulla veïnal de vigilància a l’Estació de Mataró. En una setmana de funcionament, asseguren que han col·laborat en aturar una dotzena de delictes. 

Diversos grups de veïns de Mataró es van organitzar per zones a mitjans de l’any passat davant l’onada de robatoris i ocupacions que havien tingut lloc a la ciutat. Tot i que la iniciativa és similar, es tracta d’un grup independent format per pares i mares de joves usuaris del tren, en gran part estudiants, preocupats per la seva seguretat arran dels últims casos delictius que hi ha hagut a la zona. Ara el focus de preocupació se centra en l’estació de Mataró, un punt on aquesta patrulla assegura que es produeixen un gran nombre de robatoris, no només dins les instal·lacions de l’estació sinó en el seu entorn. De fet, el detonant per formar aquest grup va ser el robatori amb força d’un mòbil que va patir una noia la setmana passada mentre esperava l’autobús. Acusen l’Ajuntament de Mataró de “deixadesa” i per això han activat aquest dispositiu de vigilància veïnal, perquè asseguren que estan “farts que els robin”. Els integrants del grup s'organitzen a través de Telegram i estan oberts a què més ciutadans es puguin adherir a la seva iniciativa.

La patrulla de l’estació assegura que no ha contactat amb l’Ajuntament perquè, segons explica, l’anterior iniciativa de Patrulles Veïnals ja ho van intentar, però no els va funcionar. De tota manera, l'alcalde David Bote es va acostar aquest dimarts a la nit fins a l'estació i es va trobar amb dos membres de la patrulla. Tot i això, des de l'Ajuntament asseguren que com que es tracta d'una qüestió de seguretat ciutadana és competència de Mossos d'Esquadra. 

El grup de persones que formen aquesta nova patrulla rebutja la utilització de la violència en les seves actuacions i explica que, quan veuen un intent de robatori, l’aturen i avisen els vigilants de l’estació i els Mossos d’Esquadra. De fet, expliquen que el comissari de Mossos de Mataró els va demanar que s’hi posessin en contacte en aquests casos. 

Davant les acusacions de racisme que havien rebut les patrulles veïnals, aquesta vintena de persones que s’ha organitzat per vigilar l’estació remarquen que “no són xenòfobs ni racistes” i que, de fet, entre els seus integrants hi ha pares i mares d’origen marroquí. 

La percepció d’aquesta patrulla és que la majoria de persones que cometen robatoris a l’estació vénen d’altres municipis de la comarca del Maresme com Arenys de Mar, Pineda o Argentona.

La patrulla de vigilància de l’estació reclama una solució per la inseguretat a la zona i asseguren que no aturaran aquests torns fins que no hi hagi més presència policial.

Augment de seguretat a Renfe

En resposta, Renfe ha incrementat la vigilància a l’estació de Mataró des d’aquest dijous 18 de febrer. Un reforç que s’ha portat a terme en coordinació amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. L’estació compta amb un reforç de la vigilància de dues persones, fixes des de les 4 de la tarda i fins a les 12 de la nit.

Els Mossos d’Esquadra asseguren que els delictes a l’Estació no s’han incrementat

Els Mossos d’Esquadra tenen constància de la inquietud veïnal per la inseguretat a l’estació i asseguren que estan en contacte amb la patrulla. El cos policial assegura que és una zona en la que cal prevenir delictes i que per això ja fa temps que hi tenen un dispositiu, especialment a les hores de més moviment. De tota manera, Mossos assegura que no tenen constància que hi hagi hagut un increment dels delictes.

L’Ajuntament, per la seva banda, reitera el seu posicionament i no dona suport a cap mobilització veïnal per crear patrulles ciutadanes. El consistori recorda que la responsabilitat de la vigilància i patrullatge urbà és exclusiva dels cossos de seguretat. A més, afegeix que el patrullatge ciutadà comportaria riscos importants per a les persones, tant pel que fa a la seguretat, com de tipus jurídic.

Informa: C.Sánchez/B.Doñate

Tags: