Una vintena d'alumnes d'arreu del món participen al Màster i Postgrau en Alteracions de la Deglució que acull l'Hospital de Mataró

La docència, juntament amb l’assistència i la recerca, són algunes de les facetes del Consorci Sanitari del Maresme. Precisament per aquesta voluntat pedagògica, l’Hospital de Mataró acull durant aquest mes de febrer més d’una vintena d’alumnes del Màster i del Postgrau en Alteracions de la Deglució de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tots els alumnes del màster són professionals de diversos àmbits com la logopèdia, l’oncologia, la neurologia o la infermeria, tots ells relacionats amb la disfàgia. I és que amb aquest postgrau es vol que els estudiants, procedents d’arreu del món, puguin incrementar el coneixement sobre aquest trastorn que dificulta la deglució de líquids i aliments, un àmbit de recerca i innovació en què el Consorci Sanitari del Maresme és referent tant a nivell estatal com internacional.

De fet, en els darrers mesos des de l’àrea de recerca del Consorci han patentat un algoritme d’intel·ligència artificial per detectar el risc a patir disfàgia a través de l’historial clínic i han desenvolupat receptes de menjar texturitzat per facilitar la deglució dels afectats. També s’estan investigant tractaments de neuroestimulació perquè pacients que conservin la plasticitat cerebral puguin tornar a aprendre a empassar.

Pel que fa al Màster i el Postgrau, aquests són cursos en línia, tot i així, durant tres setmanes les sessions són presencials i tenen lloc a l’Hospital de Mataró. Al llarg d’aquest període de temps, els alumnes realitzen diferents pràctiques relacionades amb la disfàgia. Una de les activitats programades, es va dur a terme dimarts i va consistir en un Taller de Cuina que perseguia un doble objectiu. D’una banda, demostrar que es possible que les persones que la pateixen s’alimentin de forma segura, sense perdre els sabors originals i conservant el plaer de menjar. 

Són moltes les accions que s’organitzen a Mataró per tal de visibilitzar aquest trastorn. Des del desembre, el Consorci Sanitari del Maresme porta elaborant un seguit d’accions per donar a conèixer les seves innovacions en l’àmbit de la disfàgia i recaptar fons per a la recerca. Ho fa a través de la campanya “El menjar cura”, que preveu diverses accions per aquest 2020 com un espectacle amb música i humor o conferències a centres sociosanitaris.

 

Informa: S.Ruiz / L.Sanmiquel