Una vinculació que va més enllà del Tecnocampus

L’arquitecte Oriol Bohigas, recentment desaparegut, va estar immers en d’altres projectes urbanístics de Mataró

L'arquitecte barceloní Oriol Bohigas, mort dimarts als 95 anys, va estar vinculat amb Mataró arran de diversos projectes desenvolupats al llarg dels anys. Un dels seus grans projectes a la capital del Maresme no és altre que el Parc Tecnològic Tecnocampus, inaugurat al novembre del 2010, del qual en va ser arquitecte.

Però la vinculació de Bohigas amb Mataró va més enllà del Tecnocampus. Abans d'aquest complex empresarial i universitari, a Bohigas se li havien confiat altres projectes a la ciutat. Un dels més polèmics l'ordenació urbanística del sector de Can Fàbregas i de Caralt, a la cruïlla del carrer Biada amb la Ronda de la República (a l'època ronda Alfons XII). El projecte ideat per Bohigas va donar el vistiplau a l'enderroc de l'antiga farinera per construir-hi un edifici nou i ubicar-hi el que fa 15 anys se'n deia locomotora comercial: el Corte Inglés.

L'edifici tenia la màxima catalogació, però el Consell del Patrimoni va autoritzar-ne l'enderroc, després que Bohigas considerés que a diferència del que passava amb altres naus del passat industrial de Mataró, la de Can Fàbregas no complia amb els requisits per mantenir-ne la total conservació. A més de fer inviable, a parer de l'arquitecte, la construcció d'un edifici nou amb els elements que hi havia en aquell solar. En una entrevista a El Mirador de Mataró Ràdio, ho ha recordat l'exalcalde, Joan Antoni Baron.

Va ser a partir d'aquesta decisió del Consell de Patrimoni, avalada per Bohigas, que es va enderrocar la nau, partint-la a trossos i desant-la als afores de Mataró, a tocar de les instal·lacions de manteniment de l'Ajuntament. Unes peces que es van traslladar amb l'objectiu de tornar-les a recol·locar a la vorera del davant, reconstruint-la i convertint-la en la Casa de la Cultura Popular. La Plataforma Salvem Can Fàbregas va lluitar per intentar evitar-ho.

La xemeneia de Can Minguell, l'edifici d'Ilurogar (després seu de CiU) són algunes de les obres que Oriol Bohigas llega a Mataró.

 

Informa: C. Salad