Una empresa de Mataró, clau en la fabricació de narcollanxes

Es tracta d’un negoci ubicat al Port de la capital del Maresme que facilitava el blanqueig de capitals i s'utilitzava per adquirir elements per construir aquestes embarcacions que servien per transportar haixix a Catalunya des de l’Àfrica.

Un operatiu conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que construïa embarcacions d'alta velocitat per introduir haixix a Catalunya des de l'Àfrica, el que es coneixen com a narcollanxes. Segons han informat els Mossos d’Esquadra, aquest entramat comptava amb la col·laboració d’empreses nàutiques legals amb les quals adquirien les peces necessàries per confeccionar embarcacions d’alta velocitat.

Precisament, aquesta organització tenia com a un dels punts clau una empresa ubicada a Mataró que s’encarregava de facilitar el blanqueig de capitals i adquirir els elements necessaris per a la construcció de les narcollanxes. De fet, i tal i com va avançar tvmataró, aquesta empresa estava situada al port de la capital del Maresme, i el passat 14 de març es va detenir a Cabrils al regent d’aquest negoci de compravenda i lloguer d’embarcacions en el marc de la mateixa operació. A banda, els investigadors van poder vincular l’organització amb la intervenció d’unes altres cinc narcollanxes ja preparades per transportar haixix a les localitats de Mataró, dues a Rubí, a Amposta i a Cartagena.

Dins del mateix entramat empresarial es van localitzar fins a set empreses, ubicades a Catalunya, que facilitaven el blanqueig de capitals a partir d’una simulació de l’activitat. Els investigadors estimen que el conjunt d’empreses haurien pogut blanquejar més de 2.100.000 euros.

El balanç global d’aquesta operació, feta a punts de tot l’Estat, s’ha saldat amb tretze persones detingudes, sis de les quals han ingressat a presó provisional. També s’han intervingut més de tres tones d’haixix, amb un valor al mercat negre proper als 6,5 milions d’euros, així com uns 80.000 euros en metàl·lic.