Un projecte sobre les cooperatives d'habitatge guanya la 5e edició de la Beca Joan Peiró

El projecte 'Les cooperatives d'habitatge a Mataró (1965-1990). Expansió i consolidació de la ciutat?' de l'arquitecte mataroní Diego Sáez guanya la 5a edició de la Beca Joan Peiró. El treball fa una radiografia de les cooperatives d'habitatge que hi ha a la ciutat, en recull el seu origen i el seu funcionament. El treball se centra en els anys compresos entre el 1965 i el 1990, etapa en què la ciutat va experimentar un gran creixement fruit de la gran quantitat d'immigració que va acollir. L'autor explica que la vinculació d'aquestes cooperatives amb els barris obrers de la ciutat van despertar el seu interès per tirar endavant el projecte.

A l'edició d'aquest any s'hi havia presentat tres projectes. Aquest però va ser l'escollit pel jurat pels paral·lelismes que es poden establir amb el moment actual quan el cooperativisme està tornant a invertir en habitatge social. La crisi de preus de l'habitatge i la dificultat que tenen moltes famílies per accedir-hi converteix a les cooperatives d'habitatge en un fenomen molt actual, tal com apunta Margarida Colomer, portaveu del jurat de la Beca Peiró.

La Beca Joan Peiró té per objectiu fomentar la recerca entorn l'economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. Està dotada amb 3.000 euros i el guanyador té un any per elaborar el treball de recerca. El guanyador d'aquesta 5a edició es va donar a conèixer el passat divendres en un acte al Cafè de Mar.

Informa: A.Gual