Un niu d'ous de tortuga poc habitual que les autoritats busquen com protegir

Una tortuga babaua Caretta caretta ha estat la que ha post els ous aquesta matinada a la Platja de Sant Simó. Un fet poc freqüent no només a Mataró sinó a tota la costa occidental del Mar Mediterrani, ja que el seu hàbitat natural són les costes del Mediterrani Oriental. Però aquesta raresa darrerament s’està convertint en un fet habitual, tal i com reconeix  Aida Tarragó, del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. Entre les hipòtesis d’aquesta migració cap a les platges catalanes n’hi ha dues que destaquen principalment: una invasió de tortugues atlàntiques al Mar Mediterrani i el canvi climàtic. Una de les característiques de la tortuga babaua és que no pon ous fins que no arriba als 60 centímetres de closca. Per aquest motiu, la que s’ha pogut veure a Mataró aquesta matinada era de grans dimensions. Un cop fet el recompte d’ous, els experts decidiran què fer per preservar el niu. La decisió natural seria deixar-los en el niu, però també es planteja l’opció d’agafar-ne una mostra per portar-la a una incubadora i deixar la resta a la platja. Una decisió, però, que a hores d’ara no està clara.

No molestar en excés la tortuga aquesta matinada i trucar al 112 ha estat un primer pas important, segons Tarragó, per preservar el niu. Qui la va veure va ser Jordi Esteve, un dels copropietaris de El Xiringuitu. Després del servei, estaven comprovant si des de les taules es veia com trencaven les onades. Va ser en aquell moment quan Esteve va veure la tortuga. Arrel de l’experiència prèvia que tenia amb la posta d’ous de tortugues a Costa Rica, Esteve va demanar que no la molestessin.

El primer avís va ser al voltant de les 2 de la matinada, quan la Policia Local va rebre l’avís dels Agents Rurals que havien rebut una trucada d’una persona que en aquells moments era a la platja i havia vist l’animal.  La policia ha procedit a situar unes tanques metàl·liques al voltant del niu perquè ningú el pugui malmetre i va derivar el cas al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

 

Informa: S.Ruiz