Els ajuntaments admeten que malgrat la inversió feta per reparar els danys, res no evitarà que es torni a repetir una situació com la que es va viure ara fa tres anys a la comarca

Vents de més 100 quilòmetres per hora, pluges de 260 litres per metre quadrat i onades de 8 metres. El temporal Glòria va destrossar platges, passeigs marítims, camps de conreu, vies del tren, va desbordar rius i va malmetre infraestructures. La borrasca va impactar tot Catalunya, però a la comarca va afectar especialment la desembocadura de la Tordera i el litoral maresmenc.
Malgrat de Mar va ser un dels municipis més castigats del Glòria. La pluja torrencial va desbordar la Tordera i va inundar més de 800 hectàrees de camps de conreu i la zona de càmpings que hi ha entorn del riu. Si amb això no n'hi hagués prou, el temporal també es va endur dos ponts que connectaven el municipi maresmenc amb Blanes per tren i carretera.
Dues infraestructures que es van reconstruir en un temps rècord i que van costar més de 12 milions d'euros en conjunt. El regidor de Medi Ambient, Oliver Sánchez-Camacho, destaca que a banda s'hi van sumar danys al municipi per valor d'un milió d'euros. Una despesa que han pogut finançar amb ajudes d'altres administracions.
Oliver Sánchez-Camacho, regidor de Medi Ambient: Aquest temporal, com que va ser excepcional, el focus es va posar en aquest episodi i les administracions sí que es van posar les piles i vam rebre diners. No només vam rebre suport econòmic sinó també suport moral.
Com a la resta de la comarca, el front marítim també va rebre de valent. Però no tot va ser negatiu. L'aportació massiva de sediments de la riuada va ajudar que el delta de la Tordera guanyés terreny al mar després de dècades de retrocés. Una situació que ha servit perquè hi aflorés una gran llacuna que s'ha omplert de vida. L'Ajuntament ha demanat que l'espai, que s'ha tancat per protegir-lo, es declari reserva natural parcial.
El canvi climàtic ja ha començat a provocar fenòmens meteorològics extrems. Les imatges del Glòria posen de manifest que la força d'aquests episodis són devastadors i els experts, a més, auguren que cada cop seran més habituals. El passeig Marítim de Premià de Mar va ser un altre dels punts de la comarca més damnificat.
El Glòria es va acarnissar amb les platges i els passejos marítims de la comarca. Un dels municipis més greument afectats va ser Premià de Mar. Aquell gener de fa tres anys es va malmetre l'estació de tren i el passeig en els trams on hi havia menys sorra i, per tant, en l'espai més exposat al fort onatge i el vent.
Unes destrosses que es van arranjar amb fons, sobretot del Ministeri per a la Transició Ecològica. El primer Tinent d'Alcalde, David Gutiérrez admet, però que aquestes afectacions no són noves i que es repeteixen cada cop que hi ha temporal. Un problema etern que no s'ha solucionat. De fet, sis mesos després d'aquella tempesta, l'Estat va abocar 19.000 metres cúbics de sorra a la platja amb l'objectiu d'intentar recuperar el litoral.
David Gutiérrez, primer Tinent Alcalde de Premià de Mar: A la mínima que tenim un temporal, encara que sigui de poca intensitat, de seguida es veu afectada la platja. Per tant, hi ha parts de Premià de Mar que tenim una regressió de la platja molt important. Tenim directament les esculleres i ja el Passeig Marítim.
Gutiérrez no amaga que ni l'Ajuntament, ni el país estan preparats per fer front a un nou Glòria ni als reptes mediambientals que posa sobre la taula el canvi climàtic.
David Gutiérrez, primer Tinent Alcalde de Premià de Mar: Crec que davant del canvi climàtic no estem preparats ni com a municipi, ni com a país, ni com a societat, no sabem quina serà la incidència i la magnitud de les seves conseqüències. A mesura que es vagin produint aquests fets, els anirem afrontant i prenent les decisions que calguin per minimitzar-ne l'impacte.
Premià de Mar ha demanat a l'Estat la concessió d'aquest espai amb l'objectiu de ser més efectiu i ràpid en les actuacions de millora i de reparació en cas de nous temporals. Una petició que, de moment, el Ministeri no ha acceptat.
L’Alguer, en regressió
Hi ha danys que ha deixat el Glòria que seran difícils de solucionar. Un exemple és l'Alguer de Mataró. Durant el temporal es va perdre una part important de la praderia de posidònia. Un estudi va confirmar que gairebé 4 hectàrees s'havien fet malbé. De fet, aquesta afectació convertia l'Alguer de Mataró en la praderia de posidònia més afectada de Catalunya. Els experts, en aquest àmbit, destaquen que per recuperar l'estat de l'Alguer abans del Glòria faran falta centenars d'anys. I és que aquesta espècie aquàtica creix 1 o 2 centímetres l'any, és a dir, molt a poc a poc.
A la capital del Maresme, un altre dels punts que més va patir les conseqüències del temporal va ser el port. El fort onatge va fer desaparèixer el far de guia de l'espigó. Un element que ja ha estat reposat. En els quatre dies que va durar el Glòria es van fer més de 100 actuacions d'emergència al conjunt del port. A la ciutat, la Policia Local va atendre més de 350 incidències i els bombers, gairebé 500.