tvmataró busca escola per representar el Maresme al Pica Lletres

Comencen les gravacions del Pica Lletres a la televisió local de la comarca. Es faran una fase eliminatòria, dues semifinals i una final. L’objectiu és trobar el centre educatiu que representarà el Maresme a la gran final territorial.

Fotografia: plató de tvmataró aquest dijous (tvmataró)

Pica Lletres. P-I-C-A L-L-E-T-R-E-S. Aquesta és la mecànica d’un dels programes en català més longeus de la televisió local. Se celebra anualment i en ell hi participen alumnes de 3r de secundària de tota Catalunya. Amb la col·laboració de la Xarxa Local de Comunicació i Produccions Audiovisuals Antàrtida, cada televisió local s’encarrega de desenvolupar una primera fase eliminatòria i, posteriorment, unes semifinals i una final en la qual s’escull el representant de la demarcació que disputa la gran final territorial. El seu funcionament és senzill. Hi ha 5 proves de lletrejar paraules en català i 3 jocs lingüístics. L’escola que suma una puntuació més alta, és la que es classifica per la següent ronda.

Aquests dies han començat les gravacions a tvmataró per escollir el centre educatiu representant del Maresme. Els alumnes que hi participen però, no és la primera eliminatòria que superen.

Jaume Prat (professor de Català de 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): Els fem diverses sèries. Primer fem una per tota la classe que no és eliminatòria. A partir d’aquí ho anem complicant més. Ells cada vegada encerten, continuen i si fallen s’eliminen.

Un cop seleccionats els representants, es preparen a consciencia per tal d’intentar classificar el seu centre. Hi ha diverses tècniques i en alguna hi juguen un paper principal els familiars.

Ivan Rivera (alumne 3r d’ESO Escoles Betlem): Em pregunta la meva germana o qui sigui per practicar.

Júlia Sánchez (alumna 3r d’ESO Escoles Betlem): Al cole també practiquem una mica i a casa sempre els hi estic preguntant que em diguin paraules.

Màxim Florit (alumne 3r d’ESO Escoles Betlem): Demano a la gent que em diguin paraules i les lletrejo. Llegint també aprens més vocabulari, com s’escriuen les paraules...

Jan Galdeano (alumne 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): A casa he practicat amb la meva mare. També he mirat algun vídeo de temporades passades. Crec que això m’ha ajudat molt.

Àlex Esteban (alumne 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): Sobretot, crec que és millor llegir i practicar amb algú.

Amb el pas del programa, la dificultat a l’hora de lletrejar paraules va augmentant. Les primeres són senzilles però les del nivell 4 o 5 incorporen dièresis, accents, vocals neutres... Quin tipus de mots són més complicats pels concursants?

Ivan Rivera (alumne 3r d’ESO Escoles Betlem): Lletrejar els nivells 4 i 5 que tenen més dièresis i accents. Per tant, més dificultat.

Júlia Sánchez (alumna 3r d’ESO Escoles Betlem): A mi o la ce trencada o la dièresi.

Màxim Florit (alumne 3r d’ESO Escoles Betlem): Sempre pronuncio la ce com en castellà o paraules amb dobla essa.

Pol Raya (alumne 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): Sobretot les que tenen dièresi o la ce trencada perquè a vegades les confonc amb la dobla essa.

Àlex Esteban (alumne 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): Sobretot les paraules que porten be alta i baixa i les que tenen una dobla essa.

En aquest programa a banda de tenir un lèxic ampli, sempre cal controlar un actor secundari. Els nervis.

Júlia Sánchez (alumna 3r d’ESO Escoles Betlem): Arribo no molt nerviosa però quan entro... em poso una mica més nerviosa.

Màxim Florit (alumne 3r d’ESO Escoles Betlem): Bé, la veritat és que sempre em poso més nerviós al principi però després anem bé.

Pol Raya (alumne 3r d’ESO Escola Maristes Valldemia): Una de les dificultats sempre són els nervis. Vens aquí i saps que hi ha les càmeres i tot... Però bé, si ho saps més o menys negociar amb tu mateix, està molt bé.

Entrenats per l’ocasió i amb els nervis controlats ja només queda exposar-se a les paraules que els proposa el programa. Una de les persones que té un rol important dins el format és l’Helena Carreras. A ella no se la veu en cap moment però és qui s’encarrega de comprovar que els participants lletregen correctament.

Helena Carreras (jurat del Pica Lletres): El criteri és que els concursants han de lletrejar les lletres en català, correctament, no es poden equivocar, no poden dubtar en veu alta i, sobretot, no poden corregir.

Per les instal·lacions de la televisió local de la ciutat passaran 20 centres de la comarca dels quals només en quedarà 1. Podreu descobrir del guanyador a partir del mes d’abril. Serà llavors quan començaran les emissions del Pica Lletres per tvmataró.