Les excavacions han deixat al descobert un centenar de tombes, el 80% de les quals corresponen a infants, i les restes d'un edifici al vell mig del polígon industrial de Mata-Rocafonda, que daten del segle V

Les obres de construcció del futur Parc Circular de Mataró, al polígon industrial de Mata-Rocafonda, han deixat al descobert una gran necròpolis del segle V amb un centenar de tombes i les restes d'un edifici. Unes troballes que van suposar l'aturada dels treballs i l'endarreriment del projecte constructiu ara fa dos anys.
El que ha sorprès especialment als arqueòlegs que treballen al jaciment és l'enorme densitat d'enterraments d'infants. I és que el 80% de les sepultures corresponen a nadons i individus que no superen els 12 anys.
Pel que fa a les restes de l'edifici, tot i que inicialment es va pensar que es podria tractar d'una església, els experts han descartat aquesta hipòtesi i continuen estudiant les estructures per esbrinar-ne els possibles usos. També han destapat una part d'un antic camí, en aquest cas una via romana, que travessava l'actual solar.
Jordi Ardiaca, arqueòleg: El més espectacular que ens hem trobat, perquè no ens ho esperàvem, són aquests 100 enterraments amb una densitat molt alta de nens. Aquesta gran necròpolis anava associada a un edifici, els usos del qual encara no hem pogut determinar. A més, tot aquest conjunt estava articular a través d'un camí que donava servei.
Els treballs han servit, a més, per descobrir una altra estructura que, segons els arqueòlegs, es tractaria d'un centre de producció o d'emmagatzematge de vi també del segle V. Jordi Ardiaca, que ha dirigit les excavacions, explica que el jaciment aporta informació molt valuosa per entendre l'origen de la vila de Mataró.
Jordi Ardiaca, arqueòleg: Aquesta població que vivia per aquí, escampats o en algun nucli que no hem trobat, venia a enterrar-se en aquest lloc. Aquesta gent, en un període més tardà, tornarà a baixar a l'Alarona tardoantiga portant el topònim perquè estem en el paratge de Mata. No és descabellat pensar que d'aquí va derivar el nom de Mataró.
Un cop documentades les troballes, els tècnics han començat les feines de protecció del jaciment. Ho fan amb unes lones de geotèxtil perquè no es facin malbé. La intenció és retirar totes les restes de l'espai originari i restituir-les en un altre emplaçament, que encara està per determinar. El govern municipal però ja ha anunciat que vol reubicar-les en un lloc proper del barri de Rocafonda.
Més de dos anys de retards
Amb les intervencions arqueològiques acabades en aquesta part dels terrenys, toca esperar el traslladat de les restes que s'hi han trobat. El director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, confia que aquests treballs no s'allargaran més enllà de "dos o tres mesos". No serà fins aleshores quan es podrà reprendre les obres de construcció del Parc Circular. Un projecte que s'ha hagut d'ajornar més de dos anys i que ja acumula un sobrecost de més de 720.000 euros. Carles Salesa anuncia que si no es troben cap més contratemps, l'equipament podria inaugurar-se a finals de 2024 o principis del 2025.