Tres de cada quatre desnonaments a Mataró són per impagaments de lloguer

El partit judicial de Mataró ha practicat 2.297 desnonaments en els darrers 5 anys, del 2013 al 2017.  La major part del que es coneix com a “llançaments” o expulsions forçoses practicades corresponen a l’aplicació de la llei d’arrendaments urbans, és a dir, són conseqüència de l’impagament de les quotes de lloguer. En menor mesura, aproximadament una tercera part, es deuen a un procés d’execució hipotecària, a l’impagament de la hipoteca en la compra d’un habitatge.  La xifra de llançaments del partit judicial de Mataró des del 2013 ha girat al voltant dels 450 anuals. Les expulsions que es poden atribuir a l’impagament de la hipoteca corresponen a més de 100 cada any i més de 300, les vinculades amb l’impagament del lloguer.

Recordem que, segons dades del portal Habitaclia, el preu del lloguer a Mataró ha patit una pujada de pràcticament un 20% en el darrer any. Un dels motius és la manca d’oferta d’habitatge de lloguer, sumat a que estan vencent molts contractes de 3 anys permesos per la Llei d’Arrendaments Urbans, moment  que els propietaris aprofiten per incrementar els preus, en més de 100 euros al mes.

Un dels integrants de la Plataforma d’Afectats per la Crisi, Bernat Aranyó, assenyala que la quantitat de persones que són expulsades dels seus habitatges perquè no poden fer front a l’increment de preus del lloguer anirà en augment. Segons detalla, cap normativa regula la pujada de preus del lloguer i assenyala que a més deixa als inquilins sense alternativa habitacional.

D’altra banda, Bernat Aranyó, membre de la Plataforma d’Afectats per la Crisi, assenyala que el 2017 s’ha viscut una disminució, d’una mica més del 2 per cent, dels desnonaments per execució hipotecària. En aquest sentit apunta que l’auge de desnonaments hipotecaris va viure el seu punt àlgid sobretot els anys 2014-2015. Des de l’aplicació de la llei 24/2015 hi va haver una pausa que obligava les entitats a arribar a un acord amb les famílies i oferir-los una alternativa social.

La PAC assegura que com a conseqüència del complicat moment que viu la ciutat pel que fa al parc d’habitatges i de la pujada de preus, s’estan creant el que des de l’entitat anomenen zones “del quart món”. Mòduls prefabricats o barracons que serveixen com a habitatge a un gran nombre de persones tot i no disposar de cèdula d’habitabilitat. La PAC ha localitzat aquest tipus de pseudo habitatges a zones com la Font del Pericó.

 

Informa: C.Sánchez