Testats els avisos d'alerta de la Generalitat

Avui només era un simulacre, però l'objectiu d'aquests avisos és poder donar missatges clars i exepcionals en casos de gran emergència.

Protecció Civil de la Generalitat ha fet la prova del sistema d’alertes a mòbils aquest matí a tota la demarcació de Barcelona. A Mataró, com al conjunt del Maresme, l’alerta s’ha rebut a les 10 del matí, com al Vallès Oriental, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Però s’ha anat provant de manera escalonada en d’altres territoris. A les 11 s’ha pogut escoltar als telèfons mòbils de Barcelona, a les 12 al del Vallès Occidental i a la 1 del migdia als del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

Així sonava pocs minuts després de les 10 del matí l’alerta d’emergències de Protecció Civil a bona part dels telèfons mòbils de Mataró. Al Mercat de la Plaça de Cuba, el so de l’alarma ha fet buscar els telèfons i mirar les pantalles, en alguns casos per saber què passava i en d’altres, coneixent que es tractava d’una prova pilot d’avisos.

Tot seguit, han desactivat l’alarma i en molts casos, aquesta iniciativa ha estat el tema de conversa entre les parades del mercat.

A la Riera també s’hi ha pogut veure gent desconcertada per l’avís. Es tracta d’una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de manera immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

L’objectiu de l’enviament massiu de missatges és testejar el sistema d’alertes i familiaritzar la població en cas d'una emergència. Situacions greus com la que es va produir en dos dies farà un any aquí mateix, al pas subterrani del Cargol. Una inundació va deixar atrapat un conductor dins d’un vehicle que va quedar del tot enfonsat dins del pas.

Aquestes imatges, el rescat d’un home atrapat per una inundació, s’haurien pogut evitar gràcies a l’avís per mòbil de situacions d’emergència. Ara fa un any, els greus aiguats van provocar moments d’angoixa pel rescat d’un home que va quedar atrapat dins del seu cotxe al pas subterrani. És una de les situacions en què l’aigua ha jugat una mala passada en una comarca com la del Maresme, on és habitual veure imatges com aquesta: a Vilassar de Mar, aquest mes d’agost les pluges van causar estralls als carrers de la vila i també un home va quedar atrapat dins del vehicle. La comarca va ser fa dos anys una de les més afectades pel temporal Glòria, que va deixar a tota la comarca inundacions, esfondraments i diversos ferits. El nord del Maresme va quedar especialment tocat, amb l’esfondrament d’un tram del Pont de la Tordera a Malgrat.