Simulacre d'atemptat multitudinari al Port de Mataró

L'exercici ha comptat amb més de 400 participants

Fotografia: tvmataró

Aquest any el Port de Mataró ha estat l’escenari del Simulacre d’Incidents de Múltiples Víctimes (IMV) organitzat per l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM) i la Universitat Ramon Llull. L'exercici ha consistit en simular situacions d’emergència amb més d’una víctima implicada que estudiants de medicina, infermeria i tècnics d’emergències han d’atendre. L’esdeveniment ha tingut lloc aquest matí i en els dos simulacres duts a terme hi han participat 400 persones.

Agustí Ruiz (metge i Director del Màster de la Universitat Ramon Llull en Assistència Integral a Urgències i Emergències. Organització de simulacre IMV): Tenim els metges i infermers que estan fent el màster d'emergències i alumnes de tècnics d'emergències sanitàries que estan exercitant el que han après amb l'atenció a múltiples víctimes. Pot ser un ensorrament, una bomba, una explosió, un incendi, o en aquest cas, un atemptat d'un supremacista blanc disparant. Estem ensenyant a la gent a practicar el que és l'eficiència sanitària, és a dir, amb pocs recursos com hem d'atendre i salvar el màxim possible de vides. 

Es tracta del simulacre pràctic més important i multitudinari que es realitza a Catalunya, i un dels més grans d’Espanya. Un exercici universitari, on es mobilitzen un elevat nombre de recursos i personal d’emergències dels diferents cossos del país.

Pau Clemente (estudiant d’Infermeria a Blanquerna): Jo he estat a les ambulàncies amb un tècnic, un metge i un infermer. El que fèiem era portar a la víctima de la zona calenta a l'hospital. Situacions així mai estàs preparat però sí que és veritat que és un plus que tens. No és una experiència real però s'assembla molt. 

Al llarg d’aquest divendres al matí s’han practicat dos simulacres. En el primer s’ha recreat un atemptat. L’objectiu era que els participants cometessin errors en l’assistència de les víctimes. Uns errors que després d’haver-los analitzat s’havien d’evitar en el segon exercici que ha consistit en una intervenció aquàtica.

En aquest esdeveniment hi ha col·laborat diverses entitats referents en l’àmbit de l’atenció en aquest tipus d’incidents com ara el SEM, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Mataró, Creu Roja, Ambulàncies de l’Hospital de la Pau, SASEMAR (Salvament Marítim), la Unitat Militar d’Emergències (UME) del Ministeri de Defensa, el grup professional d’intervenció amb drons Escuadrone o el personal de seguretat i salvament del mateix Port de Mataró, a més del El Col·legi de l'Enginyeria Tècnica d'Obres Públiques i de l'Enginyeria Civil de Catalunya, entre d’altres.