Ser bomber és “una manera de viure i d’entendre les coses”

El cap del Parc de Bombers de Mataró, Joan Carles Romero, explica com és el seu dia a dia, que actuen en un àmbit de 250 mil habitants

El telèfon 112 centralitza totes les trucades d’emergència. Les que deriven als Bombers de Mataró es notifiquen per ràdio al control central del parc. A través d’un timbre que popularment es coneix com a “xitxarra” alerta als bombers que estan de guàrdia i el comandament de torn dictamina quants bombers i vehicles s’activen en funció de l’emergència. Són 12 bombers a la unitat, 8 dels quals es troben de guàrdia cada dia. Si sona la “xitxarra” han de sortir del parc en menys de dos minuts.

El cap del Parc de Bombers, Joan Carles Romero, fa molts anys que és bomber de professió, ho porta a la sang, ja que el seu pare ja ho era i assegura que ser bomber ha de ser vocacional.

Joan Carles Romero, Cap del Parc de Bombers de Mataró:
“Hi ha moments molt delicats en els que cal ser bomber de vocació, alguna cosa més que una feina de venir, fitxar i marxar, es fa dur. Jo vaig començar com a auxiliar forestal i he arribat a cap de Parc, n’estic molt orgullós. Per mi ser bomber és més que una feina, és una manera de viure i d’entendre les coses”.

El dia que els toca guàrdia, treballen 24 hores seguides. A les set del matí els comandaments fan el trasllat amb el dispositiu de guàrdia següent. Això consisteix a explicar-se les novetats del dia anterior i comprovar l’estat dels materials. També és el moment que els bombers comprovin “de dalt a baix els 8 camions del parc de Mataró, per garantir que estan en plenes condicions per afrontar una sortida, explica Romero.

Joan Carles Romero, Cap del Parc de Bombers de Mataró:
“Hem de saber si hi ha algun vehicle de baixa, si hi ha alguna cosa que no funciona, una eina nova o alguna cosa que s’ha de reparar. És per això que es fa una revisió completa i exhaustiva de tots els vehicles”.

A més a més, les pràctiques diàries es treballen a través de situacions fictícies que es poden trobar diàriament els bombers: accidents de trànsit, incendis, rescats en alçada o qualsevol altra situació.

El Parc de Mataró se situa ara al barri del Pla d’en Boet. L’any 73 estava al Carrer Ramon Berenguer i llavors estava als afores de Mataró, tenia una bona comunicació amb el centre de la ciutat i era més modern que l’anterior ubicació. Els anys passen i el parc se situa ara a la Via Sèrgia, més a prop de les principals vies de comunicació de la comarca com la C-32, la Nacional II o l’AP-7.

 Joan Carles Romero, Cap del Parc de Bombers de Mataró:
“Ara estem a un parc del segle XXI: més modern, amb més terreny i adaptat a possibles augments de personal. Ens falta seguir lluitant perquè l’accessibilitat al centre de Mataró sigui encara més bona. Reclamem que la instal·lació del carril bici no s’ha fet pensant en el nostre servei”

La reivindicació fa mesos que dura, des que es va estendre el carril bici per tota la ciutat de Mataró. Amb l’Ajuntament estan en converses i sí que es van prendre mesures per facilitar-los l’accés. Tot i això, Romero assegura que preveuen escenaris complicats davant de les emergències i que no volen lamentar no haver avisat abans.

Informa: M.Gómez / J.Dormuà