Salut insisteix que el coronavirus pot afectar a tothom, inclosos els més joves

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya insisteix que el coronavirus pot afectar a tothom, també als més joves. Ho ha dit la Consellera d’aquest àmbit, Alba Vergés, a la compareixença d’aquest dissabte al migdia en la qual ha remarcat que és important protegir les persones més vulnerables però que afecta també els qui no ho són. Vergés ha posat especial èmfasi en fer arribar el missatge de confinament als joves per reduir la transmissió del Covid-19. De fet, Vergés, ha destacat els 300 casos en estat greu ingressats a les unitats de crítics i semi crítics dels centres sanitaris catalans i les més de 180 persones que han deixat d’estar greus en els últims dies.

La Consellera ha explicat la posada en marxa de l’aplicació mòbil que ha creat el Departament aquesta setmana per controlar la pandèmia i ha assegurat que més de 500 mil persones ja han introduït les seves dades. Unes dades que serveixen per elaborar un mapa i veure com actua el virus al territori català.

La compareixença ha estat conjunta amb la Consellera de Presidència, Meritxell Budó que ha anunciat que les 160 mil beques menjador ja han sortit als ajuntaments i als consells comarcals per ser entregades, en forma de targetes monades, als usuaris beneficiaris. Budó també ha parlat de les escoles i ha explicat l’activació d’un Pla d’Acció per garantir als centres educatius la continuació de l’aprenentatge dels seus alumnes a través d’eines digitals que s’han facilitat als docents.

La Consellera de Presidència ha parlat també de les accions culturals que s’estan portant a terme a tot Catalunya i ha assegurat que des del govern s’està treballant per mantenir-les, malgrat haver baixat la demanda turística en aquest àmbit. El turisme, de fet, és un dels grans afectats pel confinament i Meritxell Budó ha insistit amb el tancament de tots els equipaments d’aquest àmbit abans del 27 de març.  Per últim, Budó ha parlat de la mobilitat, que s’ha vist reduïda entre un 75 i un 90 per cent en la demanda del transport públic.

Un total de 12.288 persones que circulaven pel carrer sense motiu han estat identificades pels Mossos d’Esquadra, les policies i guàrdies urbanes de Catalunya. Una xifra que ha posat sobre la taula el Conseller d’Interior, Miquel Buch, en la mateixa compareixença. A aquesta dada s’hi sumen els 12.741 vehicles que han estat aturats a les carreteres catalanes i les 2.805 infraccions que s’han registrat i que han acabat amb sanció per aquells qui incomplien la normativa. Una mobilitat que s’ha vist reduïda a tot el territori com per exemple al peatge de Vilassar a la C-32 en direcció a Girona, que ha registrat una reducció del 90 per cent en comparació al dissabte 7 de març. Buch ha afegit que a tot el sistema públic català de seguretat en aquests moments hi ha 1.165 agents afectats per la crisi del coronavirus, que no significa que estiguin infectats.

El govern català alerta que els dies que venen poden ser els més complicats i que la pressió als hospitals augmentarà, ja que es preveu que apareguin els casos més greus. És per això que segueixen reclamant que es compleixi el confinament, es prenguin les mesures d’higiene més adients i es mantingui el distanciament social. I insisteixen al govern espanyol que tanqui Catalunya i confini tot el territori català per poder controlar la pandèmia.

 

Informa: M.Gómez