Repiquen les campanes de Santa Maria per la Candelera

La Candelera ha arribat aquest diumenge 2 de febrer ben riallera, amb temperatures que han superat els 20 graus. Mataró, com és tradició, li ha donat la benvinguda amb el repic de Campanes de la Basílica de Santa Maria, que ha tornat a obrir les seves portes per oferir visites guiades gratuïtes tant al campanar com al presbiteri de l'església. Un esdeveniment gairebé exclusiu, ja que només es pot visitar dues vegades l'any, per la Candelera i pel Dia Europeu del patrimoni, que acostuma a celebrar-se al setembre.

Lluís Hugas, campaner major, ha explicat que el campanar antigament tenia una funció comunicativa. Cada campana té molta història i un nom propi, tots ells de dona: es diuen Juliana i Semproniana, com les Santes de Mataró, però també Carme, Montserrat i Miquela. Cada una amb un so característic segons la seva mida i composició.

Hugas, qui va començar a repicar les campanes als anys setanta, expl ica que abans la professió era de dedicació absoluta i que fins i tot el mateix campaner podia fer de sagristà ajudant a les tasques de neteja i cura de l'església i la sagristia

La festa de la Candelera se celebra 40 dies després de Nadal per commemorar la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, un ritu obligatori de la tradició jueva, basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera.

Informa. J.Peñaranda