Reobert el cas contra el primer investigat del crim de l’Helena Jubany

El Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Sabadell ha demanat a Santi Laiglesia mostres d’ADN per comparar-les amb les que es van trobar al cos i la roba de l’Helena Jubany

El Jutjat de Primera Instància número 2 de Sabadell ha reobert aquest dimarts la causa contra Santi Laiglesia per l’assassinat d’Helena Jubany. La interlocutòria requereix la presa de mostres d’ADN del que va ser el primer sospitós de l’assassinat de la jove mataronina comès el 2 de desembre de 2001 per comparar-les amb les que es van extreure del cos i la roba de l’Helena i que han estat reanalitzades recentment.

Així doncs, el cas torna a assenyalar a Santi Laiglesia malgrat que el 7 d’octubre de 2005 es va dictar el seu sobreseïment provisional. En aquell moment, els indicis que apuntaven la seva implicació amb el crim no van ser suficients per continuar amb la investigació. Ara però, el jutge de Sabadell considera que hi ha noves proves genètiques que no existien entre els anys 2001 i 2005 gràcies als avenços científics.

Joan Jubany. Germà d'Helena Jubany. Una sentència de l'audiència de Barcelona impedia que se'l continués investigant, però el jutge considera que això de l'ADN és prou nou com per tornar-lo a encausar i poder sortir de dubtes de si aquest ADN correspon a ell o no. A nosaltres ens dona esperança el fet de veure que el jutge instructor actual va per feina, té ganes d'arribar fins al final i saber la veritat de qui va assassinar l'Helena.   

La comparativa amb la mostra d’ADN de Laiglesia es farà després que l’Institut Nacional de Toxicologia hagi constatat que les restes trobades corresponen a un home i que s’hagi descartat que siguin de Xavi Jiménez, l’altre investigat en aquest procediment. La resta de persones que en el seu moment van ser sospitoses no se’ls hi va practicar cap procediment i el delicte els va prescriure el passat 9 de desembre de 2021.

A l’auto, el jutge de Sabadell també conclou que en el cas que l’ADN de Laiglesia coincideixi es demostraria la presència d’aquesta persona “al lloc dels fets i el contacte d’aquesta amb la víctima” i, per tant, constataria “una connexió directa amb la comissió del fet delictiu”. A més, provaria una contradicció en el testimoni que Laiglesia va prestar en una de les seves declaracions en la qual afirmava “no haver coincidit amb l’Helena durant els dies immediatament anteriors a la seva mort i, molt menys, haver tingut un contacte físic directe o íntim” amb la víctima.

Més de 20 anys d'un cas arxivat i reobert múltiples vegades

Després de més de 20 anys, el cas de l'assassinat de la mataronina Helena Jubany continua pendent de resoldre's. El 2 de desembre de 2001 es va trobar el seu cos al pati interior d'un bloc d'edificis de Sabadell, sense roba i amb signes de cremades. Abans de ser assassinada l'Helena havia rebut dos anònims, un acompanyat d'orxata i el segon d'un suc de préssec. Aquest últim i segons una anàlisi que ella mateixa va sol·licitar després de beure'n i trobar-se malament, contenia benzodiazepines, un fàrmac amb efecte somnífer que també es va trobar en el cos de l'Helena.

Des d'aleshores la família no ha parat de lluitar per esclarir qui va ser l'autor del crim. Insisteix a situar-lo en l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell, d'on han sortit els investigats i les úniques persones detingudes pel cas. Una d'elles Montserrat Careta, va suïcidar-se a presó després d'haver-hi ingressat per homicidi de forma preventiva.

Dels tres detinguts: Montserrat Careta, Ana Echaguivel i Santiago Laiglesia, cap va arribar a ser jutjat i la causa va quedar arxivada l'any 2005. El 2013 la investigació es va reprendre sense fruits i va tornar a quedar aturat fins al 2020, quan el jutge va acceptar reobrir el cas a petició de la família. El cas es tornaria a arxivar i a reobrir el 2021, després d'haver citat a nous testimoni a declarar. També el 2021 el cas va prescriure per a totes aquelles persones que no havien estat mai investigades. Des d'aleshores i en una carrera a contrarellotge per resoldre l'assassinat de l'Helena, les investigacions han seguit primer amb Xavi Jiménez i ara amb Santi Laiglesia.

Informa: L.Sanmiquel/ A.Gual/ J.Peñaranda