Relacionades la pneumònia aguda i les malalties cardiovasculars, fet que podria obrir noves investigacions

El Grup d'Estudi al Maresme de la Pneumònia Adquirida a la Comunitat (GEMPAC), ha trobat recentment una relació entre la pneumònia aguda i les malalties cardiovasculars. El coordinador del grup d'estudi i doctor de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Mataró, Jordi Almirall, explica que el mateix microbi que provoca la pneumònia, coneguda popularment com a pulmonia, a banda de produir una infecció al pulmó, pot produir una inflamació del muscle cardíac i de la capa interior dels vasos sanguinis, fet que, a la llarga, pot causar infarts o angines

Aquesta relació trobada pot obrir nous camps d'estudi, per exemple, per aclarir les causes de l'infart de miocardi, i també pot acabar aplicant nous tractaments preventius per als pacients per evitar riscs cardiovasculars, com controls de pressió arterial o de colesterol.

La pneumònia s'agafa, en alguns casos, per inhalació de virus per l'aire, però les causes més comunes són per bacteris que viuen a la faringe i que no donen complicacions fins que hi ha una davallada del sistema immunològic. En aquest cas, els canvis de temperatura bruscos alenteixen els mecanismes de defensa i afavoreixen a la infecció. També hi ha malalties com la bronquitis crònica o l'asma que augmenten la probabilitat d'acabar desenvolupant pneumònia. Tot i això hi ha diverses maneres per prevenir la infecció com mantenir una bona higiene bucal, vacunar-se per la grip i el pneumococ i, sobretot, no fumar, ja que el tabac és un dels factors de risc més important.

Cada any a Mataró uns 300 maresmencs i maresmenques ingressen a l'hospital per pneumònia. Una malaltia que, a més a més, suposa la sisena causa de mort en països desenvolupats.

J.Peñaranda