×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

Reclamen que l’estat garanteixi la no privatització de les pensions

Les pensions són una de les prestacions públiques que més poden patir les conseqüències de la crisi del coronavirus. Així ho afirmen des de diversos sectors econòmics com ara la banca. Per evitar-ho, el responsable d’anàlisi Econòmica del BBVA Research, Rafael Doménech ha proposat privatitzar-les en el marc de la trobada organitzada per Deusto Business Alumni que tractava ‘Què passarà amb les pensions després de la COVID-19’. Davant d’aquesta postura, la Marea Pensionista de Mataró ha volgut insistir amb la necessitat de mantenir les pensions com una prestació pública. 

En aquest sentit, Juan de la Rosa, un activista de Mataró per les pensions, ha decidit adreçar-se al Congrés dels Diputats de manera personal per demanar no només que les pensions continuin sent una prestació pública sinó que passin a formar part dels pressupostos generals de l’estat. Segons el seu punt de vista, si les pensions passen en mans del sector privat, l’educació i la sanitat del país corren un risc seriós.  

Tant Rafael Doménech com José Antonio Herce, president del fòrum d’experts de l’Institut BBVA de Pensions, proposen la creació de comptes nacionals o individuals. Aquests es generarien quan el treballador s’incorporés al mercat laboral i en ells s’hi dipositarien els diners que després acabarien representant la pensió. A més, també aposten per un mecanisme similar a la ‘motxilla austríaca’. Amb aquest sistema les empreses acumularien recursos per fer front a possibles acomiadaments i, en el cas que el treballador no sigui mai acomiadat, pogués cobrar-ho quan es jubilés. L’opinió de la Marea Pensionista de Mataró referent a aquestes dues propostes és que comporten una pèrdua de drets que ja s’havien assolit i és per això que mantindran les concentracions als carrers. 

Enlloc de retallar les pensions, Marea Pensionista creu que hi ha altres àmbits on els ajustaments no tindrien tantes repercussions. Per exemple, aposten per aplicar retallades a l’exèrcit, la casa Reial o el sector bancari. 

De cara a la convocatòria de noves manifestacions, no està previst que n’hi hagi fins a finals de setembre tenint en compte la situació actual.

Informa: L.Sanmiquel