Realitat virtual per conscienciar sobre la reducció de residus

El Consorci de Residus del Maresme fa ús d'aquesta tecnologia en el seu recorregut d'educació ambiental amb l'objectiu de descobrir el present i el futur del reciclatge

El Consorci de Residus del Maresme incorpora l'ús de la realitat virtual com una eina més d'educació mediambiental. Amb unes ulleres especials i un programa que ha desenvolupat l'empresa Glassworks Barcelona, a banda de divulgar sobre l'activitat que es duu a terme al Centre Integral de Valorització de Residus de Mataró, es vol incidir en la necessitat de reduir la generació de residus.

A través d'un seguit de vols virtuals, l'usuari podrà sobrevolar la planta mataronina gaudint d'unes vistes panoràmiques de la ciutat i de la comarca enregistrades a vista de dron, viatjar fins a l'espai i aterrar en una ciutat sostenible i autosuficient del futur. Una experiència immersiva de 25 minuts que guiarà els visitants i els hi ensenyarà conceptes com ara el de l'economia circular o el downcycling.

El desenvolupament creatiu i tecnològic que s'ha portat a terme incorpora una tècnica de seguiment en temps real de les mans, fet que permet la manipulació d'objectes virtuals sense cap dispositiu addicional. Així, per exemple, durant el recorregut es podrà agafar una pila de plàstics usats i transformar-los en un banc de mobiliari urbà o en una sabatilla esportiva.

Aquest nou viatge immersiu quedarà integrat dins del programa d'educació ambiental del consorci i es calcula que només aquest curs ja el podran gaudir més de 5.000 escolars. No obstant això, el recorregut també està obert a altres grups, com ara famílies, empreses o entitats.

El Consorci ha invertit 150.000 euros en aquest projecte, que convida als participants a reflexionar sobre el consum responsable i sobre la necessitat d'adoptar un compromís pel que fa als residus que es generen.

Informa: Lluís Martínez