Quim Torra demana un esforç col·lectiu durant els propers 10 dies per evitar situacions restrictives

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut avui de forma extraordinària a la Generalitat de Catalunya davant el preocupant increment de rebrots de coronavirus. Ho ha fet al costat del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

És per això que Quim Torra ha demanat que "davant els 10 dies més importants de l'estiu, la societat catalana ha de fer un nou esforç de solidaritat per poder redreçar la situació i evitar mesures restrictives. Per això demano un nou gran esforç col·lectiu per evitar mesures que no desitgem".

Tot i això ha explicat que és hora de les dades i l'anàlisi, no del temor. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha explicat que de les 49 persones ingressades a les UCI de tot Catalunya, a dia 1 de juliols s'ha passat a 75 actualment. Lluny de les 1.500 persones del pitjor moment de la pandèmia, però ha recordat que la situació és semblant a la del passat mes de març. Només aquesta setmana s'han confirmat més de cinc mil casos nous, per sobre dels més de tres mil de la setmana passada. D'entre les dades que ha destacat el president és que l'edat mitjana dels nous casos és de trenta-set anys i mig, lluny de l'edat mitjana dels casos de març-abril quan l'edat era de seixanta anys.

Davant aquestes dades Quim Torra ha explicat que durant els pròxims 10 dies el govern de la Generalitat farà "tot el que estigui a les nostres mans per protegir la ciutadania, però també demano al ciutadà que no només es protegeix-hi a ell, sinó a la resta de la societat". Segons el govern és important controlar la forta onada als centres d'atenció primària i que aquesta no es desbordi i arribi als centres hospitalaris.

Una de les preocupacions del govern és la possibilitat de contagi entre els joves. En aquest sentit, Torra els hi ha volgut demanar directament una interacció social responsable, i ha recordat que "una botellada ara mateix no és una festa, és un acte d'insolidaritat". En aquest sentit ha recordat que és responsabilitat dels ajuntaments que controlin la situació a les platges i a les places de les seves ciutats, remarcant que des de la Generalitat també s'ha demanat un esforç al cos dels Mossos d'Esquadra.

Tant Torra com Argimon han demanat que durant aquests dies es mantingui i es reforci el missatge de neteja de mans, mascareta i distanciament social. I Torra, en anglès, ha volgut llançar un missatge al turista que aquests dies es troba a terres catalanes o té previst venir a passar uns dies de vacances. Ho ha fet remarcant que Catalunya és una destinació turística responsable i que es pot viatjar de forma segura a la majoria de territoris.

Al final de la compareixença, Quim Torra ha anunciat una sèrie de reunions que tant ell com altres membres del govern faran durant les pròximes hores amb els directors dels hospitals metropolitans, així com amb representants de diversos sectors com comerç, turisme o el sector agroalimentari. I també ha recalcat la importància de poder disposar dels recursos econòmics necessaris per a poder realitzar els plans de xoc necessaris per a les activitats econòmiques suspeses o limitades per la covid-19.

Informa: JM.Spà