Querella criminal contra l’Ajuntament i un agent de la Policia Local

Benito Jesús Pérez Jiménez, detingut el 20 de maig per delictes de resistència a un agent i atemptat contra autoritat, presenta una querella criminal per tracte degradant, lesions i detenció il·legal i assegura que és la única manera per defensar-se

Benito Jesús Pérez Jiménez de 58 anys, és el conductor del vehicle mal estacionat al carrer d’Antoni Capmany, tocant a Ronda Cervantes, del barri del Palau que s’ha fet viral a les xarxes socials per una detenció que li va provocar diverses ferides. Els fets daten del 20 de maig.

Dimecres passat, dia 31 de maig, va ser citat als jutjats per declarar sobre els pressumptes delictes de resistència a un policia local i per atemptat contra l'autoritat.

La seva resposta no s'ha fet esperar i el seu advocat, Jordi Surinyach, ha confirmat a tvmataró, que ha presentat una querella criminal per tracte degradant, lesions, denúncia falsa i detenció il·legal contra l'agent de Policia que li va causar les ferides i contra l'Ajuntament de Mataró, com a responsable civil subsidiari. Creuen que aquesta és l'única manera de defensar-se, i alhora lamenten que ara com ara ningú s'ha posat en contacte amb ell ni amb la seva mare, amb qui viu i que cuida el mateix Benito.

Segons l'advocat, la querella vol evidenciar la mala praxi de l'agent del cos que li va causar les ferides, sobretot en el moment de ser emmanillat, i el fet de deixar la seva mare sola, de 92 anys i amb un grau de discapacitat de més d'un 82% durant més de 4 hores, el que l'han portat a posar aquesta denúncia.

El demandant, segons el seu advocat, al·lega que ell no es va resistir a fer el test d'alcoholèmia, i que es va posar nerviós fruit de la seva discapacitat d'un 65% que li provoca atacs d'ansietat i trastorns de la personalitat. Una versió que es contradiu amb l'aportada per fonts de la policia local a les quals ha pogut accedir tvmataró.

Tal com detalla la Policia Local en el comunicat emès després dels fets, els agents procedien a denunciar el vehicle del senyor Benito perquè estava estacionat sobre la vorera quan el mateix Benito va sortir del bar del davant "increpant els agents" i "negant-se a realitzar la prova d'alcoholèmia". Una prova que no s'hauria acabat realitzant, malgrat practicar-se fins a tres vegades, perquè Benito hauria impedit el desenvolupament de la mateixa. A més, hauria empès un dels agents. Va ser llavors quan els policies haurien procedit a arrestar-lo per un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat i resistència a la seva detenció.

Finalment, Benito va acabar detingut, com una altra persona que va ser arrestada per intentar obstruir l'actuació policial. El seu advocat Jordi Surinyach ha posat en dubte, també, el procés de detenció. Segons Surinyach, després de portar-lo al CUAP del Camí del Mig, on explica que no li van fer cap prova d'alcoholèmia, però si que el van atendre de les ferides presentades, en va sortir direcció al calabós de la policia local amb l'informe mèdic del seu estat, esperant fins a mitjanit per ser dirigit al cos de Mossos d'Esquadra. Les fonts consultades per aquest mitjà expliquen que és legal retenir un detingut fins a 72 hores en dependències policials abans no es posa a disposició judicial. 

Detenció amb debat més enllà de l'àmbit local
Recordem que aquesta actuació policial ha generat un debat més enllà de l'àmbit local. Primer perquè des del Departament d'Interior, la seva directora general d'Administració de Seguretat, Sònia Andolz, va demanar per carta a l'alcalde de Mataró, David Bote, que s'esclarissin els fets. Posteriorment, la setmana passada, els fets van continuar sent presents en seu parlamentària, quan el diputat del Partit Socialista – Units, Ramon Espadaler, va qüestionar que Interior tingui competències per fer aquests requeriments, en el marc de la sessió de control al govern.

Informa: JM.Spà / L.Sanmiquel