Quatre voluntaris de la mataronina Cooperating Volunteers, rescatats a Lombok

L’empresa mataronina Cooperating Volunteers, especialitzada en oferir experiències de voluntariat a l’estranger, ha hagut de rescatar quatre dels seus voluntaris a Lombok, l’illa del sud-est d’Indonèsia afectada diumenge passat per un terratrèmol de magnitud 6,9.

Els voluntaris – tres noies i un noi d’entre 18 i 20 anys, la majoria estudiants i procedents de València, Madrid i Bilbao - eren a Lombok en el moment del sisme, un terratrèmol que continua tenint rèpliques i que ha deixat a hores d’ara almenys 168 morts i gairebé 1.500 ferits.

Un equip local d’aquesta empresa de Mataró va haver de localitzar els joves – dos d’ells es trobaven a la platja sense documentació - i traslladar-los primer a zones altes, perquè hi havia alerta de tsunami,  i ja dilluns acompanyar-los a l’Aeroport Internacional de Lombok. Aquí, finalment van poder agafar un vol fins a Jakarta, la capital d’Indonèsia, segons ha explicat a Mataró Audiovisual, la coordinadora de Cooperating Volunteers, Mayra Fernández.

Dels quatre voluntaris, una jove ha tornat a Bilbao, mentre que els altres tres – dos germans de València i una noia madrilenya- han arribat aquest dimecres a Cambodja, on han decidit reprendre la tasca educativa voluntària que havien de fer a Lombok.

El terratrèmol de diumenge ha deixat atrapats uns 200 espanyols a Lombok i a d’altres illes petites properes a l’epicentre del sisme aquesta setmana. Però també hi hagut “molts voluntaris” que han decidit quedar-se al lloc del desastre o bé viatjar fins allà per poder ajudar els afectats, una acció que, segons Fernández, “dóna valor a la tasca dels voluntaris”.

Aquesta no és la primera vegada que Cooperating Volunteers ha de rescatar els seus voluntaris a causa d’una catàstrofe natural. El 2015, va haver de mobilitzar els seus equips locals al Nepal i el 2016, a l’Equador, països afectats també per un terratrèmol.

Cooperating Volunteers és una empresa nascuda el 2013 i ubicada al TecnoCampus Mataró des d’aleshores. L’empresa ofereix experiències de voluntariat i intercanvi cultural a Àfrica, Amèrica i Àsia a joves, tant espanyols com llatinoamericans.