Publicada la llista d'espanyols morts a Mauthausen, amb 3 mataronins

Fa just una setmana el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar els noms i cognoms dels 4.427 espanyols que van morir al camp de concentració nazi de Mauthausen-Gusen entre el 1940 i el 1945. Durant anys aquests documents han estat arraconats a la seu del Registre Civil Central de Madrid i anteriorment amagats per l’Espanya franquista.

Joquim Mir Brugada, José Herrera Altamira i Josep Ferrer Coll, són els 3 mataronins que apareixen en aquestes llistes, tot i que a Mataró van ser un total de 10 els que van perdre la vida en aquest camp de concentració nazi, tots ells amb pràctiques horroroses. Van ser Ramon Amiento Carmen, Josep Duran Martori, Josep Julià Mendoza, July Pey Torrens, Camil Quintana Bassas, Elies Soriano Gonzàlez i Francesc Verdalet Guardiola.

Les llistes publicades han estat coordinades pel grup d’historiadors dirigits pel profesor Gutmaro Gómez Bravo de la Universitat Complutense de Madrid, qui asegura que hi poden haver dades errònies i per aquest motiu s’obre un procés d’alegacions. De fet, dels 4.427 noms que apareixen a les llistes ja se n’han  afegit 695 més pel treball d’aquests historiadors.

Els dos únics casos en que un estat ha tret la nacionalitat als seus ciutadans, ha estat en aquest cas dels republicans espanyols i el dels jueus alemanys.

Unes 10.000 persones van morir en el camp de concentració de Mauthausen. pràcticament la meitat eren de nacionalitat espanyola i uns 2.000 eren catalans.