Presenten l'estudi sobre les fosses de la Guerra Civil a Mataró

Elaborat per l’historiadora mataronina Maria Salicrú-Maltas, és la primera obra que tracta sobre aquesta temàtica a la ciutat

Presenten l'estudi sobre les fosses de la Guerra Civil a Mataró

La biblioteca Pompeu Fabra de Mataró ha acollit aquest dijous a la tarda la presentació de l'estudi que du per títol "Les fosses de la Guerra Civil 1936-1939 a Mataró". És el primer treball d'aquestes característiques que tracta sobre aquesta temàtica a la ciutat i ha estat elaborat per la historiadora mataronina Maria Salicrú-Maltas.

Tal com explica la mateixa autora, l'objectiu principal del treball era esbrinar on es trobaven situades les fosses de la Guerra Civil al Cementiri dels Caputxins de Mataró i també saber qui hi havia enterrat.
Salicrú-Maltas assenyala que l'estudi ha permès determinar 3 fosses d'aquestes característiques amb unes 200 persones enterrades. En aquest sentit, la historiadora mataronina ha concretat la majoria de persones enterrades en aquestes fosses són de fora de Mataró, destacant una cinquantena de Brigadistes Internacionals i uns 150 soldats espanyols.

Segons Salicrú-Maltas una altra de les intencions que persegueix aquest estudi és "dignificar aquestes persones", i, en aquest sentit, es vol proposar que tant l'Ajuntament com la Generalitat es posin en contacte amb les famílies d'aquests desapareguts per notificar-los la troballa dels seus familiars morts fa ja 83 anys.

L'autora de l'estudi ha destinat 5 anys a elaborar-lo i durant el procés ha pogut constatar que un dels principals obstacles amb els quals s'ha trobat ha estat "les poques proves" que hi havia sobre aquesta qüestió. De fet, la mateixa historiadora ha estat la descobridora d'una d'aquestes tres fosses que es documenten a l'estudi.

A banda de la mateixa Salicrú-Maltas, en l'acte de presentació d'aquest treball documental hi ha intervingut la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el tècnic de la Direcció General de Memòria Democràtica, el mataroní Juli Cuéllar. En l'acte, que s'ha fet amb totes les mesures de seguretat, també hi ha assistit el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez.

 

Informa: Ll. Arcal