Presentació de la nova senyalització dels fortins de Mataró

La Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran ha organitzat, juntament amb l’Ajuntament, la presentació de la nova senyalització dels fortins de la platja de Mataró. En total són 7 búnquers que es van construir durant la guerra civil espanyola com a mesura de defensa per part de l’exercit republicà tant a Mataró com a diversos punts del litoral català. Uns fortins que se’n va tornar a activar l’ús durant la Segona Guerra Mundial, tot i que finalment no van ser necessaris. Aquest dissabte dia 1 a les 12 migdia es presenta una nova senyalització en un acte que tindrà lloc al Passeig Marítim, al costat del Centre Natació Mataró. Durant aquesta cita faran actuacions els Dansaires Iluro i la Colla Gegantera de l’Havana. La historiadora mataronina Margarida Colomer destaca la importància d’aquesta nova senyalització i assegura que caldria seguir posant en valor aquests elements com a patrimoni del passat de la ciutat. 

L’any 2014 la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró va aconseguir, després d’elaborar una investigació històrica del passat dels fortins, que aquests elements es cataloguessin com a bé cultural d’interès local. Tot i això, no hi ha constància que en cap moment s’hagin restaurat aquests búnquers. De fet, la gestió de qualsevol element del litoral depèn del govern de l’estat espanyol i per fer-hi qualsevol modificació cal un permís del règim de costes.

Cada any, pel mes de maig la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran organitza un recorregut pels 7 fortins que hi ha a les platges de Mataró.

Tags: