Persisteixen les conseqüències del Gloria un mes després

Un mes després de la borrasca Gloria encara són palpables les conseqüències que va deixar el temporal al seu pas per Mataró i la comarca. El Port de Mataró va ser un dels principals afectats. El far caigut encara no s'ha pogut tornar a instal•lar, i tot i que no impedeix que surtin i entrin embarcacions, la seva funció és imprescindible. Ara, els vaixells han de prendre molta precaució, sobretot a la nit, quan més falta els fa el senyal lluminós del far. Marc Cabot, Cap de Serveis del Consorci per Mataró explica que el procés de reposició dels desperfectes és llarg, ja que depèn de pressupostos i de fabricació, i també hi ha moltes altres afectacions, a part de les del port, a tenir en compte.

El temporal també ha dificultat el dia a dia de moltes entitats i persones que formen part del Port de Mataró. Un cas clar és el de l'Escola de Vela de Mataró. La seva directora, Diana Cuadras, ha explicat que els seus esforços han anat destinats, sobretot, a la reparació de les embarcacions per tal de poder reprendre l'activitat. Cuadras explica també que ara cal treure's la por per tornar-se a posar a l'aigua.

Tot i que les afectacions materials són les més visibles i les que potser se'n té més consciència, a sota del mar tampoc han fet curt. El cas més preocupant ha estat el de la posidònia que s'ha vist molt afectada, sobretot la que està per sota de 15 metres de profunditat i que tardarà mig segle a tornar a créixer, si no hi ha cap altre temporal. Altres afectacions han estat l'aportació de plàstics i deixalles al mar i l'enterrament de caus i forats on abans s'hi podien trobar pops. Tot i així Roger Punsola de Blaumar assegura que aquests animals es tornaran a fer el seu lloc al fons marí.

Pel que fan els boscos, Vicenç Ribas de l’ADF Serra de Marina, explica que globalment ha estat el sector menys afectat i, de fet, les pluges han estat beneficioses.  Les afectacions han estat bàsicament caigudes d’arbres, senyalització, certes infraestructures i camins, però res, diu, comparable amb les nevades i les ventades del 2010. Actualment assegura que el 90% de camins es troben lliures d’obstacles.

Informa: J.Peñaranda