Obren el niu de tortugues amb un balanç de 98 naixements

Punt i final a l’episodi de cria de tortuga babaua, una espècie protegida i en perill d’extinció, del que ha estat escenari la platja de Sant Simó de Mataró des de dilluns. Aquest dijous a la tarda s’ha obert el niu, d’una banda per l’amenaça de fortes pluges, que podien posar en perill la viabilitat de les cries, i de l’altra perquè el niu era el doble de nombrós del que és habitual.

Tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) i l’especialista Elena Abella, amb la col•laboració de la Fundació CRAM han recollit les tortugues que no han pogut sortir pel seu propi esforç, els ous que no han desclòs, les closques dels que sí que s’han obert i altres restes genètiques que, un cop analitzades, permetran aprofundir en l’estudi de la careta.

Dels exemplars que s’han tret aquest dijous del niu, només 3, dels 15 que quedaven vius dins del niu haurien pogut sortir per ells mateixos, tot i que no immediatament. La resta no tenien cap oportunitat d’abandonar el niu perquè encara estaven immadurs i necessitaven atenció veterinària. Totes les tortugues han estat traslladades al CRAM.

Dels 130 ous que es van mantenir al niu i en base als que van prosperar a la incubadora del CRAM, es va calcular que tirarien endavant una vuitantena de cries. Una previsió que s’ha complert. Les proves i exploracions que s’han fet als exemplars nascuts indiquen que totes les cries estaven en bones condicions, fet que és valorat molt positivament per l’equip tècnic i científic que n’està fent el seguiment.

Finalment des de dilluns han nascut a la platja mataronina un total de 98 tortugues, 58 ho han fet de manera natural i han anat directament al mar, 15 s’han recuperat amb l’obertura del niu i 25 han desclòs a les incubadores del CRAM. Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja.

La posta de Mataró representa una de les més quantioses de la Mediterrània occidental i és un cas molt valuós a nivell científic, de conservació i d’educació ambiental.

En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó han treballat coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de 200 ciutadans i ciutadanes voluntaris coordinats per l’Ajuntament. Precisament el consistori mataroní ha agraït a través de les xarxes socials el suport del voluntariat i de les entitats animalistes.

Informa: C. Sánchez