Noves restriccions Generalitat: què es pot fer i què no

Entre d’altres mesures, s’ha decretat el tancament perimetral de Catalunya de dilluns a dijous i el tancament perimetral per municipis de divendres a diumenge. A més, continuarà vigent el toc de queda de 10 de la nit a 6 del matí.

Ja s’han donat a conèixer de manera oficial les noves mesures que s’aplicaran a Catalunya a partir de demà i fins d’aquí quinze dies. Pere Aragonès, vicepresident en funcions de president, ha anunciat que davant ‘les dades extremadament greus’ registrades dins del territori català en els darrers dies, han hagut d’augmentar la contundència de les restriccions. Així doncs, ha explicat que a partir de demà no es podrà sortir ni entrar de Catalunya entre setmana i que als caps de setmana, divendres inclòs, s’haurà de complir un confinament municipal. Només hi haurà excepcions per aquelles persones que hagin d’anar a la feina, a l’escola, a atendre persones dependents o per motius d’urgència.  Coincidint amb Tots Sants, també es permetrà la mobilitat dins de la mateixa comarca per anar al cementiri el dia 31 d’octubre i l’1 de novembre.

A banda del confinament perimetral i per municipis, Aragonès també ha comunicat que es manté el tancament de la restauració i centres d’estètica i s’amplia a superfícies de més de 800 metres quadrats i centres comercials (excepte per a establiments d’alimentació, productes de primera necessitat o d’higiene). A més, s’ha anunciat la reducció al 30% de l’aforament en el petit comerç.

Qui també surt malparat de les noves mesures és el sector de la cultura, l’oci i l’esport. Quedaran suspeses les activitats esportives (excepte de competicions estatals, internacionals i professionals), entrenaments, activitats i actes culturals, de lleure infantil i juvenil i extraescolars.

Pel que fa a l’ensenyament, llars d’infants, escoles i instituïts continuaran oberts tot i que des del govern s’ha demanat l’aplicació de classes virtuals a partir de 3r d’ESO.  Finalment, també s’ha demanat la priorització del teletreball en tots aquells llocs de feina que sigui aplicable i la flexibilització dels horaris laborals.

Per pal·liar els efectes que puguin generar aquestes noves restriccions, el govern posarà en circulació 300 milions d'euros addicionals. Així doncs, 50 milions d'euros aniran, per exemple, al sector cultural, educació en el lleure i clubs esportius federats. D’altra banda, uns altres 50 milions d'euros es destinaran al sector de la restauració i centres d’estètica que s’afegeixen, als 40 milions d'euros que ja van posar en marxa fa 15 dies.

Pere Aragonès ha fet públiques totes aquestes mesures econòmiques i socials en la compareixença produïda aquest migdia i en la qual el vicepresident en funcions de president ha estat acompanyat de la Consellera de Presidència, Meritxell Budó; el Conseller d’Interior, Miquel Sàmper; i la Consellera de Salut, Alba Vergès. Recordar que les noves restriccions es faran efectives a partir de dema divendres a les 6 del matí i s’allargaran fins d’aquí 15 dies.

Informa: L.Sanmiquel