Nova taula ciutadana per la memòria històrica democràtica

memòria històrica

Diversos col·lectius i entitats mataronines treballen des de fa anys en la recuperació de la memòria democràtica, en la recerca i la divulgació històrica del període de la república, la guerra civil i la lluita contra la dictadura franquista. És per això que a petició de la CUP s’ha creat una taula ciutadana de la memòria històrica democràtica amb la voluntat d’interrelacionar les persones, els grups de recerca i les entitats memorialistes de la ciutat per fer d’enllaç amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, per posar en valor tots els espais de memòria democràtica existent, reforçar les activitats que ja es duen a terme i afavorir l’impuls de noves iniciatives. Ho ha explicat la regidora de la CUP Mataró, Carme Polvillo.

En els últims dos anys gran part de les entitats implicades en l’àmbit de la memòria s’han involucrat en la celebració de l’Any Peiró a través d’una comissió ciutadana. Una experiència plural, de treball en xarxa, que des de la CUP consideren un exemple dels que hauria de poder impulsar la nova taula de treball.

La proposta que s’ha portat al Ple de gener ha rebut l’abstenció del grup municipal de Ciutadans i el vot en contra del regidor no adscrit Victor Manuel Paramés i la líder de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora. Aquesta última s’ha mostrat crítica i taxativa amb la CUP. Ha assegurat que es tracta d’una proposta amb un marcat to ideològic i que només es recupera la memòria d’una part de la població.

Les formacions de l’oposició han demanat que s’incorpori la presència sobretot del Grup de Recerca de la Memòria Històrica i que aquesta taula no freni la seva tasca ni la d’altres col·lectius similars.

Informa: M.Gómez