Nou episodi de robatoris en centres educatius de Mataró

Al llarg del novembre s'haurien consumat com a mínim 3 assalts en instituts de la ciutat i en tots ells el botí hauria estat equipament informàtic i electrònic

Els centres educatius de Mataró tornen a viure un episodi de robatoris dins les seves instal·lacions. Segons ha pogut saber tvmataró, durant aquest mes de novembre els lladres haurien entrat, com a mínim, en 3 instal·lacions educatives de la capital del Maresme. En els 3 casos, el botí robat serien ordinadors i material electrònic. Aquest és el tercer episodi de robatoris d'aquestes característiques que ha de fer front la ciutat de Mataró des del passat 2020.

El capítol més recent és el que ha patit la matinada d'aquest passat dissabte l'Institut Escola Mar Mediterrània. Hi haurien entrat fins a 3 vegades en la mateixa nit i s'haurien emportat una quinzena d'ordinadors i 2 telèfons mòbils, a banda dels desperfectes originats.

Aurora Vera (directora de l'IE Mar Mediterrània): "S'han endut 15 ordinadors portàtils, aproximadament, tot i que encara hem de fer algun recompte. També s'han endut 2 de telèfons mòbils i un aparell que és un altaveu. Han forçat portes de les aules, el despatx de direcció està tot regirat... Ha sigut bastant impactant, la veritat"

L'Institut Escola Mar Mediterrània ja ha patit altres robatoris i és dels més afectats. I és que només l'any 2021 van ser objecte de fins a 5 entrades en les quals se'ls hi van endur, principalment, ordinadors. A més, la directora del centre recorda que des del 2017 han patit robatoris o actes vandàlics fins a 18 vegades. De fet, aquest matí, la comunitat d'aquest centre educatiu ha fet una concentració per mostrar el seu rebuig als robatoris patits.

Segons Maite Villaverde, presidenta de l'AMPA del centre, aquests robatoris els generen una "situació d'impotència i d'abandonament".

Maite Villaverde (presidenta de l’AMPA IE Mar Mediterrània) “Tenim una sensació d’impotència i d’abandonament perquè nosaltres no hi entenem de seguretat. Només volem que no robin les eines pedagògiques dels nostres fills”

També l’Institut Miquel Biada ha patit un robatori aquest novembre. Tal com explica la direcció del centre, els fets s’haurien produït la matinada del 8 al 9 d’aquest mes. En aquest cas, els lladres s’haurien emportat una trentena d’ordinadors portàtils de cop.

Tant des del Mar Mediterrània com del Miquel Biada, es coincideix en assenyalar que han patit els respectius robatoris just quan havia arribat material informàtic al centre.

Per la seva banda, des de l’Institut Puig i Cadafalch s’ha manifestat que haurien estat víctimes d’un robatori la nit de l’1 al 2 de novembre. Segons la direcció del centre, els lladres haurien entrat 3 vegades la mateixa nit, i a banda de les destrosses al centre, s’haurien endut una quinzena d’ordinadors.

Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament per poder obtenir declaracions dels representants municipals sobre els robatoris ocorreguts, però no ha estat possible recollir cap reacció.

Un problema que no és nou

Els centres educatius de la ciutat ja fa anys que pateixen aquesta problemàtica. En aquest sentit, l’Ajuntament ja hi ha anat destinant recursos al llarg dels anys per millorar la seguretat dels centres. Al 2020 ja s’hi va destinar una primera partida per millorar sobretot el sistema d’alarmes dels centres més afectats. Al 2021 s’hi van abocar uns 200.000 euros per fer una millora per reforçar la seguretat als accessos. Aquestes mateixes actuacions es van repetir en d’altres centres al 2022.

Paral·lelament des dels Mossos d’Esquadra s’assenyala que s’està treballant en la investigació dels fets ocorreguts aquest cap de setmana. Es dóna la circumstància que al desembre de l’any passat es van detenir 12 persones que formaven part d’una banda que des del febrer de 2021 va cometre robatoris a escoles de la ciutat i entorns de material informàtic per valor de 100 mil euros.