''No sé si arribaré''

Matí de trucades a les portes de l’estació per trobar una alternativa al transport ferroviari. Els usuaris de la línia R1 lamenten que les incidències siguin cada vegada més freqüents

El primer tren d’aquest divendres ha sortit de l’estació de Mataró en direcció Barcelona pels volts d’un quart de nou del matí, dues hores després que es comuniqués l’avaria al sistema de comunicació d’Adif. Una hora més tard ho ha fet el primer tren cap a l’Alt Maresme. Però la represa de la circulació no ha anat acompanyada de la tornada de la normalitat. Ho ha fet amb afectacions i retards que s'han allargat bona part del dia. 

Lady, usuària R1: "Havia d'acompanyar la meva mare a rehabilitació a Barcelona, però el tren encara no ha passat. Diu que ha de passar d'aquí a deu minuts però fa mitja hora que no en passa cap. No sé si arribaré"

Puri, ha d'agafar un altre tren: "Pensava agafar el de les 9h però, de moment, ja va tard. He d'agafar un AVE a Barcelona a les 11h i espero arribar"

Santiago, ve de Barcelona: "Sempre agafem el primer tren, que surt a les 6h cap a Maçanet, però quan hi hem arribat ja no funcionaven. Després de mitja hora esperant hem decidit agafar el bus"

Amerita, usuària R1: "Entro a treballar a les 10h i estic esperant però el tren no arriba. Clar que perjudica, perquè els caps a vegades ho entenen però no sempre"

I això ha provocat corredisses i indignació. Una imatge que contrastava amb la de primera hora. Trucades, missatges, resignació i nervis per trobar una alternativa. “No hi ha trens” ha estat la frase més repetida a les portes de l’estació, on el personal de seguretat informava als usuaris que havia caigut la xarxa ferroviària.

Tot i que la situació d’aquest divendres la matí ha estat excepcional perquè ha fet caure la xarxa ferroviària arreu de Catalunya, els usuaris de l’R1, que travessa el Maresme de dalt a baix, lamenten que les afectacions i les incidències són massa habituals i els fan arribar tarda a la feina o a la universitat, per exemple. Una mostra d’això és el que va tenir lloc divendres 2 de setembre, quan les pluges van obligar a tallar la circulació dels trens a la part alta de la comarca i que s’hagués d’evacuar un comboi a Arenys de Mar.

Informa: L.Cera