Nit tranquil·la a Mataró per acomiadar l'estat d'alarma

Els cossos de seguretat no han efectuat cap actuació rellevant en la primera nit sense confinament nocturn més enllà de respondre queixes de veïns per festes privades o aldarulls a l’espai públic.

Nit tranquil·la a Mataró per acomiadar l'estat d'alarma

Amb la fi de l’estat d’alarma, aquesta mitjanit ha caigut el toc de queda. Durant gairebé set mesos la mobilitat nocturna ha estat restringida entre les deu de la nit i les sis del matí. Una mesura que ja és història i que a la ciutat s’ha celebrat amb alguns petards i alguns grups de persones que han sortit a tastar la sensació de llibertat. Tot plegat sense cap incidència destacada registrada pels cossos de seguretat. L’única sortida que han fet els Bombers ha estat per apagar un contenidor d’escombraries que cremava al carrer Prat de la Riba, al seu pas per la Biblioteca Antoni Comas. Des de la Policia Local, la nit s’ha tancat només amb incidències lleus. S’han rebut queixes de veïns per quatre festes en immobles i també per vuit reunions amb aldarulls o música a l’espai públic. Uns requeriments que han tingut lloc principalment entre la mitjanit i les tres de la matinada. Tot i que durant l’actuació del cos policial no s’han detectat molèsties en la major part dels casos, cinc d’ells han acabat amb amonestacions, però cap d’ells en denúncia. Els Mossos d’Esquadra tampoc han fet cap actuació rellevant. Està previst que aquest dilluns el director del cos, Pere Ferrer, comparegui per fer el balanç definitiu del cap de setmana, que ha deixat imatges de revetlla a municipis com Barcelona.

Precisament davant la previsió que l’activitat social augmenti a partir d’avui, la Policia Local de Mataró ha preparat un operatiu específic per augmentar l’actuació preventiva en espais i horaris en els quals es preveu un ús més intensiu de l’espai públic o incrementar la vigilància i el control del trànsit, així com prevenir situacions d’oci descontrolat, entre d’altres. Per això el cos ha reforçat el nombre d’efectius en tots els torns.

El punt i final de l’estat d’alarma també suposa la caiguda del confinament perimetral de Catalunya. A efectes pràctics, es pot viatjar per tot l’Estat, excepte a aquelles comunitats autònomes que decretin un tancament perimetral propi i comptin amb l’aval de la justícia. El mateix passa amb els viatges a l’estranger, que només es poden fer a aquells països que tinguin fronteres obertes amb Espanya.

A més, a partir d’avui bars i restaurants poden obrir de manera ininterrompuda fins a les onze de la nit i, d’aquesta manera, servir sopars. També es poden allargar fins a aquesta hora les activitats culturals i esportives, on es manté l’aforament del 50%. Per la seva banda, els comerços poden estirar el seu horari fins a les deu del vespre, amb un aforament màxim del 30%. Una altra de les novetats és la reobertura de fires i parcs d’atraccions, també amb el 30% de l’aforament. En aquest sentit, i amb la Segona Pasqua a tocar, l’Ajuntament de Mataró ha explicat aquesta setmana que treballa amb els firaires per adaptar la Fira d’Atraccions a les circumstàncies actuals.

Les novetats continuen demà dilluns amb la recuperació de la presencialitat a tota l’educació reglada i també als ensenyaments de règim especial. Pel que a als equipaments cívics que ja feien activitats presencials per a la gent gran, poden augmentar el nombre de participants fins al 50% de la capacitat de la sala, sempre que es compleixin unes condicions de ventilació òptimes.

Qui de moment no pot reprendre l’activitat és l’oci nocturn. També es manté el límit en les trobades socials, que continua sent de sis persones.

Informa: L.Cera