Neix la Plataforma pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres

Logotip VotxTothom

Aconseguir que totes les persones, sigui quina sigui la seva nacionalitat, tinguin dret a vot és l’objectiu de la nova plataforma ciutadana nascuda en diversos muncipis, entre ells Mataró. Recolzada per una trentena d’entitats d’arreu de Catalunya, aquesta plataforma reivindica que el dret a vot actiu i passiu ha de ser inherent a la persona i vincular-se com a molt al padró i no a la nacionalitat, com passa actualment. Un dret que recull el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, però que dista de la situació actual tant a l’Estat espanyol com arreu del món. A Espanya, només poden votar a les eleccions municipals si provenen d’un estat membre de la Unió Europea o d’un estat amb acords de reciprocitat amb Espanya, com és el cas de Bolívia, Perú, Xile, Colòmbia, l’Equador, Nova Zelanda, Noruega, Paraguai, Cap Verd i Islàndia. 

A Catalunya, un 15% de la població es veu afectada per aquesta situació. Per aquest motiu, des de la Plataforma insten a les administracions a canviar la legislació vigent per permetre votar o ser escollit com a representant del poble en unes eleccions sense tenir en compte les nacionalitats. De fet, creuen que si es poguessin presentar a les eleccions persones d’altres nacionalitats que resideixen a Catalunya es podrien reduir els problemes de desigualtat. 

Per donar-se a conèixer, la Plataforma pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres ha iniciat una campanya d’adhesió a la plataforma a través del web votxtothom.wordpress.com i a través de les xarxes socials a través del hastag #votxtothom. A finals d’any, hi ha previstos dos actes per donar a conèixer al públic la plataforma.

 

Informa: S.Ruiz