N-II: Un llarg historial de promeses incomplertes

El Maresme fa dècades que espera que es faci realitat l'anunciada pacificació de la carretera amb l'objectiu de convertir l'actual Nacional en una via més cívica i amb menys trànsit

Un dels grans projectes comarcals que ha de veure la llum els anys vinents és la pacificació de l'actual N-II. L'objectiu és convertir la carretera Nacional en un carrer més dels municipis. Una via dedicada íntegrament als vehicles de motor que en un futur hauria d'estar més integrada a les poblacions costaneres, transformant-se en un eix cívic. Per fer-ho possible, és imprescindible que el volum de trànsit que hi circula disminueixi.

L'any 2021, amb l'alliberament dels peatges de la C-32, es va aconseguir que bona part dels vehicles es traslladessin cap a l'autopista, però l'N-II encara suporta un nombre elevat de cotxes. De fet, es calcula que cada dia n'hi passen entre 20.000 i 25.000.

Actualment, la Generalitat té en marxa diferents projectes, tots ells en procés de redacció. Ara bé, el que es troba més avançat és el que preveu millorar el tram entre Mataró i Montgat. La novetat més destacada d'aquest pla de millora és la incorporació d'un carril bici continu al llarg d'aquests 13 quilòmetres i que dels 2 carrils que té ara la carretera es passi a un de sol per sentit, tot reduint la velocitat màxima permesa.

Unes obres que necessàriament han de venir acompanyades d'actuacions a la C-32. En aquest sentit, la Generalitat també preveu actuar-hi i sumar 6 accessos nous i reformar-ne dos dels existents.

Els deutes pendents

La mobilitat de la comarca ha estat sempre una de les qüestions pendents i no resoltes. De fet, l'any 2009 l'Estat va cedir a la Generalitat la titularitat de l'N-II al Maresme i es va comprometre a acompanyar el traspàs amb 400 milions d'euros. El Govern català només en va rebre 97 i mai es van acabar d'invertir al Maresme.

Catorze anys després, l'actual fesomia de l'N-II no ha canviat gaire. Fa només dos mesos i enmig de les eleccions municipals, la Generalitat i l'Estat espanyol van arribar a un acord per intentar desbloquejar la situació. Per sorpresa van aparèixer 384 milions d'euros per a pacificar el trànsit de la Nacional i per millorar les connexions de l'autopista.

Una pluja de milions que tant l'Estat com la Generalitat es van afanyar a anunciar a la comarca a bombo i plateret. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ho feia a Pineda de Mar; i l'endemà el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, es desplaçava al Masnou per treure pit.

Uns anuncis que des del territori costen de creure i es veuen amb cert recel després d'anys de promeses incomplertes.

Una tardor calenta

Després del tall festiu i reivindicatiu d'aquest cap de setmana, la plataforma Recuperem el Baix Maresme ha fet un comunicat per reclamar que de forma urgent es concreti el pla de millora de l'N-II i que les obres es posin en marxa sense més dilacions.

Com a mesura de pressió també demanen als ajuntaments que aquestes mobilitzacions es repeteixin un cap de setmana al mes. Mentrestant, des d'aquesta entitat anuncien que aquesta tardor s'organitzaran noves accions de protesta per aconseguir que l'obra sigui prioritària per a totes les administracions implicades.