Mor Sheriff Jarju a causa de la Covid-19

Va ser un dels fundadors de l'Associació Jama Kafo

Imatge de Sheriff Jarju
Foto: Mataró Audiovisual

Ha mort Sheriff Jarju, nascut a Gàmbia i fou criat a Senegal fins a la seva arribada a la Penísula. Va arribar a Mataró a la dècada dels 70. Ha estat una víctima més de la pandèmia de la Covid-19.

En Sherif Jarju va ser un dels primers ciutadans negres de la capital del Maresme. Es va establir a la ciutat, va fundar una família i va treballar, entre altres coses, de mecànic.

Jarju, mataroní d’adopció des d’aleshores, va ser un dels fundadors de l’associació Jama Kafo. Aquesta entitat va ser molt activa durant els anys 90 i principis dels anys dos mil. Es va crear l’any 1983 “amb la finalitat de contribuir en la integració dels immigrants”, segons afirmava el mateix Jarju. L’associació Jama Kafo va treballar intensament per regularitzar la situació dels molts africans que van començar a arribar a la comarca del Maresme en aquells anys vuitanta i noranta. Batejats periodísticament com “els negres del Maresme” i ocupats principalment en feines del camp, eren persones que arribaven a la recerca d’oportunitats, com han fet els migrants d’arreu del món. La finalitat amb què va néixer Jama Kafo, segueix vigent avui, quan continuen arribant persones de zones desafavorides de l’Àfrica i Llatinoamèrica amb la necessitat de sobreviure.

Sheriff Jarju entenia que no només calia lluitar pels drets de les persones migrants, sinó que també calia construir ponts de convivència i integració. I ho va predicar amb el seu exemple. El seu tarannà reivindicatiu i alhora dialogant el van acompanyar com a membre del Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència a Mataró i van afavorir que fins i tot entrés a formar part del Consell Editorial de l’edició del diari El Punt del Maresme.

Avui, les xarxes socials van plenes de comentaris amb elogis cap a la seva persona.

Informa: P.Andreu