Mor la historiadora Encarnació Soler

Amb 'Cinema Rescat' va contribuir a recuperar i documentar el patrimoni cinematogràfic de Mataró

Mor Encarnació Soler Alomà. Mestra de professió i historiadora, va treballar durant molt de temps per rescatar de l’oblit el patrimoni cinematogràfic de Mataró i el país. De fet, ella va ser la impulsora de l’associació Cinema Rescat dedicada a la recuperació i estudi de gravacions antigues, primer de Mataró i la comarca i després de tot Catalunya. Va ser a través d’aquesta entitat que va recuperar un vídeo en el que es podien veure imatges de les primeres Santes franquistes, les de 1939, titulat “Fiestas de Las Santas de Mataró en el año de la victoria” o una pel•lícula de 1928 amb imatges del tramvia, els cors de Clavé i diversos indrets mataronins. Va contribuir també a la restauració i conservació d’una gran diversitat de patrimoni fílmic, des de les pel•lícules del guardonat cineasta amateur mataroní Enric Fité fins les produccions de Laya Films, la productora de la Generalitat republicana. Bona part de la seva feina es va fer en col•laboració amb la Filmoteca de Catalunya.

Soler també formava part de l’Associació Vidre Bufat, on era membre de la junta. Havia assessorat aquesta entitat i ajudat a documentar les imatges del fons de Cristalleries de Mataró que es van poder a l’exposició que es va fer a Can Palauet en el centenari de la cooperativa i que es conserven a la Filmoteca de Catalunya.

Encarnació Soler també havia estat col•laboradora de Mataró Audiovisual. Formava part de les tertúlies del programa El Mirador.

La vetlla es farà demà 8 de setembre al Tanatori i a les 17.30 es farà la cerimònia de comiat.