Mor l’advocat i polític Joaquim Bartra

Entre d'altres va ser degà del Col·legi d’Advocats de Mataró entre 1977 i 1991 i un dels fundadors de l’Assemblea Democràtica de Mataró l’any 1973

L’advocat Joaquim Bartra va morir dimecres a l’edat de 92 anys. Bartra va destacar en el món de l’advocacia, la política, i home compromès amb la llengua i la cultura del país. A partir de la jubilació, Bartra es va descobrir com un artista divertit, amb els seus dibuixos carregats de sàtira política i social, que va exposar a l’Ateneu de la Fundació Iluro l’any 2012. D’aquella època daten les entrevistes que li van fer el crític d’art Pere Pascual PIC, a l’Espai d’Art i el periodista Manuel Roca a L'Entrevista de la televisió mataronina. Joaquim Bartra Soler va estar al capdavant de l’advocacia mataronina durant 15 anys. Va ser el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró entre 1977 i 1991 i va presidir també el Col·legi de l’Advocacia Catalana i l’any 1989 va ser elegit membre del Consell General de l’Advocacia Espanyola. L’any 1992 va ser distingit amb la Creu d’Honor de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats catalans. Va presidir la junta d’exdegans de Catalunya i va ser membre fundador de l’Associació Catalana per l’Arbitratge. Com a divulgador de temes relacionats amb la història i la societat local, va formar part del grup fundacional de l'associació Amics de la Ciutat de Mataró. Va estar molt vinculat a diverses iniciatives culturals locals, entre elles les Joventuts Musicals, que va presidir.

Bartra també ser un dels mataronins que es va involucrar en la fundació de l’Assemblea Democràtica de Mataró l’any 1973, vinculada al moviment unitari antifranquista de l’Assemblea de Catalunya. L'advocat mataroní va militar a Unió Democràtica de Catalunya i va figurar a les llistes de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura.

Compromès amb la cultura i la llengua catalana, va formar part de la primera junta d’Òmnium Cultural a Mataró l’any de la seva fundació, el 18 de gener de 1971, ara fa 50 anys.

El funeral tindrà lloc dissabte a les 10 del matí a la Basílica de Santa Maria de Mataró.

 

Informa: P.Andreu