Mor Josep Maria Cusachs, director i amant del teatre

Cusachs
Mor Josep Maria Cusachs, director i amant del teatre

El mataroní Josep Maria Cusachs ha mort aquest divendres a l'edat de 83 anys després de patir una llarga malaltia. El director de teatre i amant d'aquest art i professió estava estretament vinculat a La Sala Cabanyes, especialment quan als anys 40 en lloc de La Saleta hi havia un saló-cafè de la Joventut del Centre Catòlic del qual havia format part.

Ha dirigit nombroses obres de teatre al llarg de tota la seva vida, també els Pastorets de Mataró durant molts anys i la Passió. Amb La Sala Cabanyes l'última direcció va ser l'audició sacra de la Passió al Teatre Monumental l'any 2016, precisament durant el centenari de l'entitat. També havia dirigit 'Rusiñol Aranjuez – 1931' de Montserrat Cornet el 2007, 'Adreça desconeguda' de Katherine Taylor l'any 2001 i 'Rapsòdia catalana' l'any 2000. Entre moltes obres també en destaquen 'Jo seré el seu gendre', una de les primeres que va dirigir en català, 'la ferida lluminosa', 'El ferrer de tall' o 'D'aquesta aigua no en beuré'.

Una de les últimes obres dirigides per Cusachs més recents, i a banda de la Sala Cabanyes perquè en aquest cas va ser un encàrrec de la Direcció de Cultura de Mataró, va ser una lectura dramatitzada de l'obra de Josep Maria Jaumà, sota el títol 'El màrtir Cugat' que es va representar l'any 2017 a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. Cusachs, destacat també com a apassionat per la poesia, estava vinculat amb les Aules Sènior i també era col•laborador de Mataró Ràdio, participant en el programa 'L'hora de la gent gran'.

Informa: M.Gómez

Tags: