MILCAPS, la nova escultura de l’Hospital amb 70 rostres abstractes

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, el Consorci Sanitari del Maresme ha organitzat la presentació del projecte ‘MILCAPS’. Una escultura formada per una 70a de rostres abstractes que està exposada a la planta baixa de l’Hospital de Mataró. La iniciativa va començar ara fa un any, a mans de l’artista Marcel·lí Antúnez i amb la col·laboració de prop d’un centenar de persones: usuaris d’entitats de l’àmbit de la salut mental. Un projecte, segons Antúnez que era important perquè tots els participants poguessin deixar la seva empremta.

Entre els objectius de tot el programa que presenta ‘MILCAPS’ en destaquen la desestigmatització de la malaltia mental ja que els usuaris han compartit la feina amb estudiants de Batxillerat i alumnes d’Escoles de Belles Arts per treure’ls possibles prejudicis sobre la malaltia. També ha estat important pel projecte l’apoderament dels participants que han treballat colze a colze amb l’artista Antúnez i han conegut la possibilitat d’utilitzar l’art com a mitjà d’expressió. I per últim: el treball en equip que han fet tots els usuaris i la sensibilització de la població, situant l’exposició de l’obra en llocs públics perquè tothom pugui descobrir el projecte. Segons Antúnez, és un projecte positiu en molts sentits que ha ajudat a les persones que tenen una malaltia crònica a no sentir-se marginades.

A més del Consorci Sanitari del Maresme també han participat en el projecte entitats com AlterArte i Les Corts Centre d’Higiene Mental tot i que l’exposició ha estat produïda per la Fundació Setba amb l’Ajuntament de Mataró i Alterarte.

Informa: J.Peñaranda