Mataró ret homenatge al 92è aniversari de la Segona República

Entitats, partits polítics i ciutadania s’han aplegat aquest divendres darrere del Monument a les Brigades Internacionals per commemorar el 92è aniversari de la proclamació de la segona República.

Fotografia: Monument a les Brigades Internacionals aquest divendres (tvmataró)

Puntuals a dos quarts de deu del matí d’aquest divendres ha començat l’acte de commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la Segona República. Com és habitual, cada 14 d’abril té lloc la hissada de la bandera republicana just darrere del Monument a les Brigades Internacionals així com una ofrena floral. A l’acte hi ha assistit entitats de la ciutat a més de representants de partits polítics i ciutadania en general. Com cada any, l’homenatge l’ha organitzat el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró.

Pablo Morales (president del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró): Aquest lloc té la particularitat que hi ha el monument a les Brigades Internacional just davant dels Salesians. Els Salesians durant la Guerra Civil va ser un hospital militar dirigit per les Brigades Internacionals.

La segona República es va proclamar el 14 d’abril del 1931 i la seva commemoració respon a la voluntat de reivindicar valors republicans.

Pablo Morales (president del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró): Els valors republicans són la igualtat, la llibertat i la fraternitat. Aquí engloba tot. Justícia social, igualtat entre home i dona, igualtat de possibilitats per tothom sigui de la classe que sigui. A més, és un règim on el cap d’estat és escollit democràticament per tot el poble.

Els actes d’homenatge no acaben aquest divendres sinó que s’estendran al cap de setmana. Serà diumenge, a partir de dos quarts d’onze del matí quan davant del monòlit de les Brigades Internacionals es produirà una ofrena floral i un parlament a càrrec de Jaume Xaubet, historiador i membre del Grup d'Historiadors Jaume Compte. Tres quarts d’hora més tard, en aquest cas davant de la tomba de Joan Peiró, també es durà a terme una ofrena floral i un parlament a càrrec d'un membre de la Comissió Peiró. A partir de dos quarts de dotze del migdia, alumnat i professorat de l’Aula de Teatre de Mataró representaran una lectura dramatitzada de l’obra d’Antonio Morcillo titulada “Al clot”. Finalment, i ja cap a dos quarts d’una, es farà una nova ofrena floral així com un parlament a càrrec de la historiadora Margarida Colomer davant del Monument a les víctimes de la repressió franquista.