El servei de recollida, que es va posar en funcionament fa un any, arreplega un total 1.700 tones de residus que abans s'havien de deixar al carrer

Mataró ha aconseguit en un només any que el 60% dels voluminosos que abans es deixaven a la via pública es recullin a domicili. Un percentatge que es tradueix en 1.700 tones de mobles, electrodomèstics i andròmines diverses, i més de 16.500 peticions ateses des del setembre del 2021.
L'Ajuntament, que ha fet balanç del primer any de funcionament del servei, defensa que el nou model de recollida facilita tenir els carrers de la ciutat més nets i endreçats. Un canvi que els veïns també perceben de forma positiva per la comoditat i l'eficàcia del servei.
Quique Ronda, veí de l'Havana: "És el segon cop que demano el servei i és un servei que funciona molt bé perquè s'adapta al teu horari. Crec que es una de les coses bones que fa l'Ajuntament"
Un dels trets distintius de la recollida a domicili és el fet que ha permès crear 13 llocs de feina per a persones en situació de risc d'exclusió social amb l'objectiu de promoure la seva inserció al mercat laboral. Tot i que bon balanç que fa el govern municipal, encara hi ha marge de millora perquè el 40% de les deixalles continuen dipositant-se al costat dels contenidors.
Xesco Gomar, regidor de Serveis: "El que volem és que la gent interioritzi com a seu el servei i el faci servir per estalviar-nos aquesta imatge de contenidors plens de mobles, cadires, electrodomèstics, etc... a la ciutat"
A diferència de molts municipis, Mataró intenta donar una segona vida als mobles que es llencen a la brossa i que es troben en bones condicions. En lloc de portar-los directament a la deixalleria, un 5,5% dels residus que s'han arreplegat aquest any s'han pogut reciclar. En aquest sentit, des del passat mes de març, la ciutat compta amb una botiga que gestiona l'entitat Solidança Roba Amiga a la ronda Alfons X el Savi, on la ciutadania pot adquirir mobles de segona mà a preus assequibles.
Avisos i sancions
Una altra de les novetats que contemplava el nou contracte de la brossa, era la implementació de la recollida selectiva al Centre. Va entrar en funcionament el passat 14 de març i des de llavors, s’han enviat 30 cartes informatives als veïns d’aquest barri de Mataró. En aquestes comunicacions s’alerta als particulars que en cas de no separar bé els residus de forma reiterada s’exposen a una sanció.
Si a nivell particular no s’ha interposat encara cap multa, la situació canvia quan parlem de comerços. A dia d’avui s’han obert 27 expedients sancionadors a establiments comercials. Unes sancions que poden arribar als 200 euros.
Informa: Ll. Martínez / A. Gual