Mataró, exemple del moviment cooperatiu de la UESCOOP

Participants de la 1a Universitat d'Estiu del Cooperativisme han visitat Mataró per conèixer casos reals i d'èxit de cooperatives

Aquesta setmana s'està portant a terme la primera edició de la Universitat d'Estiu del Cooperativisme, que compta amb més de 500 persones inscrites. És una iniciativa organitzada per COOPCAT que té per objectiu promoure l'educació i la formació cooperativa a través de ponències, diàlegs i sessions vivencials. Del 5 al 7 de juliol s'estan portant a terme una trentena de sessions i activitats diverses per reflexionar sobre el present i encarar els reptes del futur. Aquest dijous a la tarda han visitat la capital del Maresme, concretament el Cafè del Mar, on s'ha dut a terme una taula de diàleg i posteriorment hsan vidsitat les instal·lacions de Can Fugarolas, per conèixer la seva història, activitat i situació actual.

Alexis Jiménez, membre del consell rector de la federació de cooperatives de treball de Catalunya "Al Cafè de Mar hem descobert iniciatives molt interessants. A nivell històric, a nivrells més actuals amnb reptes qure s'estan plantejant o sinèrgies que es donen. Al final les cooperastoves són això. Organització entre la gent per donar respostes a necessitats.

La visita s'ha dut a terme a Mataró per dos motius principals. En primer lloc, s'ha escollit la localització degut a la seva cultura i bagatge cooperativista, i en addició, la visita ha permès conèixer a persones i entitats amb experiències úniques relacionades amb l'àmbit cooperatiu. També s'han fet rutes per Barcelona i el Baix Llobregat.

L'objectiu de la UESCOOP és promoure l’educació i la formació cooperativa amb sessions plenàries, ponències, diàlegs, taules rodones i sessions vivencials per conèixer projectes sobre el terreny. També serveix com un punt de trobada pioner i únic del moviment cooperatiu i dels seus agents (universitats, empreses, administració pública i la ciutadania). Destaca que en aquesta primera edició hi ha presència internacional (online i física d'Escòcia, França, Itàlia, Dinamarca i Quebec.) per parlar de Community Land Trust, comunitats energètiques locals, cooperativisme emancipador per a joves.

La cloenda de la primera edició de la UESCOOP acollirà la 7a edició dels Reconeixements Coopcat, per reconèixer la bona feina de cooperatives d'arreu del territori.

Informa: L.Martorell / JM.Spà