Mataró dóna l’últim adéu al rector de Santa Maria

El funeral, presidit pel bisbe Javier Vilanova, ha fet que la basílica s’hagi omplert de gom a gom

La basílica de Santa Maria de Mataró s’ha omplert de gom a gom aquest dilluns al matí arran del funeral del seu rector, mossèn Jordi Illa, que va morir divendres passat als 66 anys.

Prèviament al funeral, des de les 9 del matí i fins les 11, quan han començat les exèquies, s’ha pogut fer la vetlla d’Illa per a la pregària dels fidels a la mateixa basílica de Santa Maria. També des de les 9 del matí i fins l’inici del funeral, les campanes de Santa Maria han repicat a morts en honor la seu rector desaparegut tal i com han fet des de divendres, quan va morir mossèn Illa.

La cerimònia ha començat amb una petita processó per l’exterior del temple. El funeral ha estat presidit pel bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona, Javier Vilanova. Durant les exèquies, el mateix Vilanova ha manifestat la “il·lusió” que tenia Illa com a rector de Santa Maria i la voluntat de que la parròquia fos “oberta” i “acollidora”.

Javier Vilanova (bisbe auxiliar Arquebisbat de Barcelona): En tots els llocs on [Illa] ha estat, que feliç que hi ha estat. També tenia aquesta il·lusió aquí a Santa Maria. Il·lusió per ajudar a que la parròquia tingués, com ha fet sempre, aquest esperit de parròquia acollidora i també oberta.

Per la seva banda, el director del Museu Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens, ha definit a mossèn Illa com a una persona “afable” i “molt dialogant”.

Nicolau Guanyabens  (director Museu Arxiu Santa Maria): Jo el definiria com a una persona afable i molt dialogant. S’ha passat els primers mesos, des de setembre fins a Nadal, escoltant totes les veus que hi ha a Santa Maria. També diria que és una persona que ha tractat molt bé a tothom, amb molt de respecte, i també amb aquell punt d’ironia que tenia. Si t’havia de dir una cosa que et podia molestar, t’ho deia amb aquella broma que t’ho feia entendre.

Prova d’això ha estat que, a banda de familiars i amics, moltes persones s’han acostat a Santa Maria per donar l’última adéu a Illa. També han assistit a la cerimònia diversos representants municipals amb l’alcalde de Mataró, David Bote, al capdavant.

Mossèn Jordi Illa va ser rector de la basílica de Santa Maria de Mataró des del setembre, quan va substituir en el càrrec a mossèn Josep Rodríguez. Abans havia estat també rector de les parròquies de Maria Auxiliadora i de la Sagrada Família de Mataró. També havia estat rector a Vilassar de Dalt, a dues parròquies de Barcelona i a d’altres del bisbat de Solsona. A més, mossèn Jordi Illa també havia estat arxipreste de Mataró.