Mataró acull un programa pilot de la Diputació per la gent gran que viu sola

A través d'aquest projecte es vol visitar a domicili persones grans que viuen soles de manera involuntària, analitzar la seva situació, tant emocional com social, i identificar les seves necessitats

La Diputació de Barcelona posa en marxa un programa pilot per detectar i atendre casos de soledat no desitjada en persones grans. Mataró és un dels municipis de la demarcació on s'ha engegat aquest projecte, anomenat "Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans". Segons dades de la Diputació de Barcelona, prop de 334 mil persones de 65 anys o més vivien soles a Catalunya l'any 2019 i la majoria eren dones. Tot i que el fet de viure soles no comporta necessàriament sentiments de soledat, aquesta sensació sí que és present en moltes persones. D'altra banda, un estudi de La Caixa apunta que també el 2019 gairebé el 40% de les persones majors de 65 anys patien solitud emocional i un 29%, solitud social.

La diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, ha explicat a Mataró Audiovisual que, tot i no tenir encara dades, aquestes situacions han empitjorat amb la pandèmia. És per això que a través d'aquest projecte es vol visitar a domicili persones grans que viuen soles de manera involuntària, analitzar la seva situació, tant emocional com social, i identificar les seves necessitats amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar aquest patiment, segons Moret.

Amb els resultats d'aquesta prova pilot, la Diputació de Barcelona vol elaborar un pla d'acompanyament i intervenció en coordinació amb els serveis socials municipals i amb la participació d'entitats socials. Un pla que un cop estigui elaborat ha de servir per aplicar-lo a tots els municipis de la província de Barcelona que ho vulguin, amb la possibilitat d'incorporar-hi les particularitats de cada localitat.

A més a més de Mataró, la prova pilot del programa "Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans" ha començat aquest mes de juny a Igualada, Viladecans i als municipis integrats en la Mancomunitat La Plana. El mes de setembre arrencarà a Olivella i Canyelles.