Mataró té barris en situació de pobresa, segons un estudi del Consell Comarcal

Investigar les causes de la pobresa al Maresme és el que fa el Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona aquestes darreres setmanes. En una primera fase s’està analitzant la població que es troba en situació de vulnerabilitat social, i les causes que els han abocat a aquestes circumstàncies. Una investigació que es porta a terme als 30 municipis de la comarca i que, tot i no haver acabat, ja determina que la recuperació econòmica no s’està traslladant al dia a dia de la població. Les primeres conclusions també apunten a que els serveis socials municipals continuen desbordats i que no donen abast a atendre les situacions d’emergència social. Un estudi que s’ha presentat aquesta setmana al Ple del Consell Comarcal i que ha determinat que entre d’altres municipis, Mataró té alguns barris en què cal incidir amb més força.

L’estudi assegura que el problema que està vivint el Maresme és principalment l’accés a l’habitatge. Diuen que els preus de lloguer s’han disparat i estan deixant moltes famílies al carrer. De fet, l’Oficina Comarcal d’Habitatge també assegurava que han incrementat en un 21 per cent les sol·licituds d’ajut al lloguer. Unes prestacions que volen evitar que les persones perdin les seves llars però que estableixen un lloguer mensual que no sigui superior als 600 euros. L’Oficina Comarcal d’Habitatge però, estableix que el preu mig de lloguer a la comarca era de 681 euros durant el primer trimestre de 2018. Una situació que fa que molts no puguin accedir a l’ajuda. El Ple del Consell Comarcal sol·licitarà ara a l’Agència d’Habitatge de Catalunya que augmenti aquest import màxim de lloguer perquè més famílies es puguin acollir a la prestació. Un cop es tingui l’estudi es volen aplicar mesures més concretes com la implantació d’oficines tècniques centrades en temes de pobresa energètica per ajudar a les llars a que puguin generar més estalvi energètic.

Aquesta diagnosi també identifica altres circumstàncies com la precarització del mercat de treball, l’increment de problemes de salut mental o la situació d’il·legalitat de molts ciutadans.  Aquest informe hauria d’estar acabat a finals d’aquest any.

Informa: M.Gómez