Mataró supera els 10 mil aturats

Mataró supera els 10 mil aturats

Mataró ha tancat el mes de maig superant els 10 mil aturats, una xifra que no se superava des de la primavera del 2017. Concretament, aquest últim mes s’han comptabilitzat 10.155 mataronins a les llistes de desocupació, 195 més que a finals d’abril. Un augment que trenca amb una tendència històrica: ha estat el primer mes de maig en, com a mínim, sis anys en què el nombre d’aturats ha pujat. El mes de maig marcava tradicionalment l’inici de la campanya turística, el que es traduïa amb contractacions i un descens marcat de l’atur. Tot i això, l’increment d’aquest últim mes ha estat el més baix d’aquest 2020. Amb tot, la taxa d’atur d’aquest últim mes ha pujat fins el 16,4%. Amb aquesta dada, Mataró es manté com el segon municipi de la província de Barcelona de més de 50 mil habitants amb la taxa d’atur més elevada, per darrera de Manresa. 

El secretari de UGT Maresme, Lluís Torrents, creu que aquestes xifres seguiran creixent a causa dels ERTOs que es transformaran en acomiadaments. A més, alerta que aquests increments de l’atur estan afectant principalment a tres col·lectius: dones, joves i majors de 45 anys.

De cara a la recuperació econòmica, Torrents creu que s’ha d’aprofitar l’oportunitat per poder canviar el mercat laboral. A més del pla de reconstrucció social i econòmica que està elaborant l’Ajuntament i el Consell Econòmic i Social de Mataró, creu que s’hauria d’apostar per una reindustrialització basada amb criteris de sostenibilitat i captació d’activitat econòmica d’alt valor afegit i polítiques per incentivar el consum. 

Al Maresme, la situació és similar a la de Mataró. Aquest últim mes l’atur ha pujat a la comarca en 831 persones. D’aquesta manera, el nombre de desocupats al Maresme és de 29.848 persones i la taxa d’atur és del 14’,6%. Al global de Catalunya la tendència de l’atur també és a l’alça. Aquest últim mes ha tancat amb 15.300 aturats més, que han elevat la xifra de desocupació a 483.149 persones. Comparat amb ara fa un any, a Catalunya hi ha 112 mil persones aturades més. En tots dos casos, també ha estat el primer cop en anys que l’atur ha crescut en un mes de maig. 

Informa: S.Ruiz