Mataró se suma al Dia Internacional de l'Orgull LGTBI

Bandera LGTBI

El Dia Internacional de l'Orgull LGTBI se celebra cada 28 de juny per commemorar la lluita del col·lectiu cap a una societat més inclusiva, tolerant i sobretot igualitària. Actualment, l'homosexualitat és criminalitzada en més de 70 països, entre ells: Iran, Aràbia Saudi, Iemen i Sudan, on fins i tot és penalitzada amb pena de mort. Heidi Peréz, cofundadora de l'associació Mataró LGTBI, assegura que queda molt per fer per aconseguir la normalització i sobretot és una qüestió de consciència social i educativa.

L'origen d'aquesta celebració, va començar a Estats Units, específicament a Nova York, després dels disturbis de Stonewall. La revolta va consistir en una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra una batuda policial que va tenir lloc en la matinada del 28 de juny de 1969, en el pub conegut com Stonewall Inn. Es recorda a aquests disturbis com la primera vegada que Estats Units lluitava pels drets de la comunitat homosexual.

Des del 21 al 29 de juny l'Adjuntament de Mataró al costat de diverses organitzacions a favor dels drets del col·lectiu LGTBI van organitzar una jornada festiva i reivindicativa que busca amb promoure la igualtat. La jornada tancarà amb la tercera edició de la festa "De tots els colors" en Can Xammar.

Projecció del documental En Femme per la visibilitat del col·lectiu LGTBI

Pel Dia Internacional dels Drets del col·lectiu LGTBI, el Servei d'Igualtat i Ciutadania de l'Ajuntament de Mataró, projecta En Femme, un documental sobre el crossdressing o també anomenat travestisme. El llargmetratge dirigit per Alba Barbé i Serra, narra diverses històries sobre les vivències de dones trans i persones que practiquen el crossdressing, en el qual es tracten tems sobre la identitat, la fluïdesa de gènere i els prejudicis socials que experimenten.

El terme En Femme, és una frase en francès que significa "com a dona", el documental en col·laboració amb el club que porta el mateix nom, situat a la ciutat de Barcelona, és una forma de donar-li visibilitat al col·lectiu i canviar la idea que la forma de vestir d'una persona determina la seva orientació sexual.

La projecció del llargmetratge tindrà lloc el divendres 29 de juny a les 18h al Foment Mataroní i forma part de les activitats que es realitzen del 21 al 29 de juliol per commemorar el Dia de l'Orgull Gai, com es coneix popularment.

 

Informa: M. Viteri