Mataró LGTBI+ valora positivament l’avantprojecte de la llei trans aprovat

L’entitat afirma que tot i que és un pas endavant, cal assegurar que aquesta nova llei reconegui tots els col·lectius que pateixen discriminació per raons d’identitat de gènere o d’orientació sexual

Imatge: Mataró Audiovisual

La legislació espanyola ha fet un pas endavant en matèria d’igualat de gènere. Aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones transsexuals. A més, aquesta mateixa llei, també ha de garantir els drets de les persones LGTBIQ+.

Així doncs, gràcies a aquesta llei qualsevol persona major de 16 anys podrà canviar de gènere lliurement. En el cas d’aquelles que tinguin entre 12 i 15 anys, hauran de complir alguna condició com ara presentar un consentiment patern o esperar a una autorització judicial. D’altra banda, també es permetrà el canvi de nom d’una persona a qualsevol edat.

Pel que fa a l’apartat que es refereix als drets del col·lectiu LGTBIQ+, la llei prohibirà les teràpies per modificar l’orientació sexual i permetrà que les parelles de dones lesbianes i bisexuals puguin veure reconeguts els seus fills sense haver de casar-se. A banda, també ha de garantir l’accés a la reproducció assistida a través de la Seguretat Social a les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals.

Heidi Pérez, presidenta de Mataró LGTBI+ valora positivament la nova llei però adverteix que en un futur s’haurà de revisar per afegir-hi millores.

Nosaltres la fem de forma positiva però hem d'acabar de veure què s'estan deixant. Sembla que les persones no binàries no estan reconegudes per aquesta llei. Més tard que d'hora s'haurà de tornar a revisar aquesta llei. Però bé, és un pas endavant. Ho considerem un primer pas per arribar a la igualtat per a tothom. 

Un dels col·lectius que veurà millorades les seves condicions serà el transsexual. Aquest mateix grup però és el que a dia d’avui pateix més discriminacions i amb el qual encara queda molt camí per recórrer en matèria d’igualtat. D’aquesta manera ho explica Heidi Pérez.

Les persones trans són les que ho tenen més difícil. Són les persones que tenen els drets menys reconeguts i els que tenen més dificultats per viure lliurement en aquesta societat. 

Una vegada la llei ha superat el filtre del Consell de Ministres, on hi ha estat aturada gairebé mig any a causa de les discrepàncies internes entre el PSOE i Unides Podem, ara haurà d’iniciar-se el tràmit parlamentari necessari perquè pugui entrar en vigor.

Informa: L.Sanmiquel / J.Monfort