Mataró homenatja la figura de Consol Nogueras a partir d’un llibre biogràfic

Nogueras va destacar pel seu tarannà feminista, reivindicatiu i republicà i per haver esdevingut la primera dona que va ocupar una regidoria a l’Ajuntament de Mataró als anys 30.

Imatge: Mataró Audiovisual

Els anys previs a la Guerra Civil espanyola i el temps que va durar el conflicte bèl·lic, no van ser fàcils per la ciutadania. Fruit d’aquella època es van forjar figures com la de Consol Nogueras i Seda, un dona de fortes conviccions que lluitava a favor dels seus ideals feministes i republicans. Tant va ser la seva entrega que va acabar esdevenint la primera regidora dona de l’Ajuntament de Mataró, un fet que va impulsar a la historiadora Margarida Colomer a investigar sobre la seva persona.

El gener del 1934 es van fer les primeres eleccions municipals on les dones es van poder presentar. Ella no només va ser la primera de Mataró sinó que va ser la quarta de Catalunya. En aquelles eleccions només van sortir 4 dones, eren les primeres. Totes eren lluitadores, feministes i republicanes... I clar, eren motius per posar-me a investigar sobre aquesta senyora.

D’aquesta investigació n’ha nascut el llibre ‘Consol Nogueras i Seda. Filla d’Argentona i primera regidora de Mataró de 1934-1939’ que s’ha presentat aquest dimarts a la tarda al Pati del Cafè Nou. El passat 23 d’abril també es va presentar a Argentona, municipi del qual era Nogueras.

En aquest exemplar s’explica com Nogueras es va involucrar en el moviment feminista que volia alliberar les dones de les injustícies que els va tocar viure als anys 30. A més, també va lluitar a favor de l’estatut d’autonomia i de la república. Arran de la seva lluita social i política, Esquerra Republicana la va veure com una candidata idònia i la va incloure a la seva llista municipal per l’Ajuntament de Mataró a les eleccions del 1934. Així ho explica Margarida Colomer.

No s’hi va presentar com a regidora sinó que estava involucrada en un moviment feminista d’alliberament. Ella va lluitar per l’estatut d’autonomia, per la llibertat nacional i tot això la va portar a què en un moment determinat, quan Esquerra Republicana de Catalunya ha de confeccionar una llista municipal, totes van coincidir que hi havia d’haver dones i que ella era qui havia de representar el moviment feminista republicà d’Esquerra Republicana.

Nogueras va estar a l’Ajuntament de Mataró fins al gener del 1939, moment en el qual la Guerra Civil la va empènyer a prendre el camí de l’exili.

Pel que fa a l'acte de la presentació del llibre, hi ha participat la regidora d’Igualtat, feminismes i LGTBI Marisa Merchán; el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano i l’autora del pròleg, Maria Majó. L'esdeveniment també ha comptat amb la presència de l’alcalde de la ciutat David Bote i amb representants d’Esquerra Republicana de Mataró com Anna Salicrú o Francesc Teixidó.

Informa: L.Sanmiquel / J.Monfort